Nedelja 01.03.2015.
21:50
B92

Profesorka otkrila malverzacije, pa dobila otkaz

printscreen
Jelena Damnjanović Simić: Namerno me izbacili

Iako je sud naložio da ona bude vraćena na posao, to se još nije desilo.

Profesorka Jelena Damnjanović Simić već osam meseci ne može da se vrati na posao, jer ta državna obrazovna ustanova odbija da postupi po odluci Osnovnog suda u Novom Sadu.

Zbog toga je iz kase škole plaćena kazna od 200 hiljada dinara. Prethodno je inspekcija rada utvrdila da je otkaz bio nezakonit i naložila da profesorku vrate na posao.

- Zakon jeste prekršen, to odmah da kažem. Poslodavac je dužan da postupi po rešenju inspekcije rada, odmah kada ga primi. Bio je dužan odmah da to učini, odnosno da otkloni tu povredu koju smo mi utvrdili tako što će zaposlenu vratiti na rad. Inspekcija rada drugog načina nema, iako je to jako redak slučaj, mogu vam reći, mi smo prošle godine imali 30 slučajeva vraćanja na rad i u 28 slučajeva su poslodavci postupili, Ljiljana Stojšić iz Inspekcije rada.

Profesorka je dobila otkaz usred ispitnog roka, a nakon što je škola obaveštena da je Agencija za borbu protiv korupcije Simićevoj dodelila status uzbunjivača.

- Na poslednjem Nastavnom veću škole ona je donela odluku, koju imam u rukama, da se Jeleni Simić, bez obzira na odluku Osnovnog suda u Novom Sadu, ne dozvoli povratak u školu. Uverena sam u to da je razlog što sam maja prošle godine ukazala na finansijske malverzacije u poslovanju škole, sadašnje direktorice i bivšeg direktora Radovana Tomića, koji je inače njen muž, kaže Jelena Damnjanović Simić.

Simićeva nije usamljena u previranjima sa upravom ove škole, zbog malverzacija i nepravilnosti u radu. Brojni zaposleni zahtevali su od Pokrajine, kao osnivača škole, da istraži njeno poslovanje. Do danas ništa nije učinjeno. Ipak, stižu uveravanja da će ispraviti grešku.

- Pošto vidimo da se ova škola u nekoliko navrata pojavljivala i u konkretnim slučajevima, ne samo profesorke Simić, ja ću u narednom periodu obaviti razgovore ne samo sa nadležnima u toj školi nego sa svim ljudima koji imaju veze sa regularnošću rada i sprovođenja zakona i zakonitosti u ovoj školi, rekao je Vladimir Pavlov, pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj

Direktorka Visoke poslovne škole u Novom Sadu, Dragica Tomić, po pravilu nije želela da odgovara na novinarska pitanja i stoga smo ostali uskraćeni za odgovor zbog čega profesorka Jelena Damnjanović Simić nije vraćena na posao, iako je rok da to učini istekao još u julu.

Nakon ovog snimka, nepoznati muškarac verbalno je napao ekipu B92 i pokušao da spreči snimanje škole, optuživši medije da vode hajku protiv te državne obrazovne ustanvoe.

2024 © - Vesti online