Ponedeljak 02.03.2015.
07:39
O. Ikodinović - Vesti

Tenkovi odlaze, vojska gine

Tanjug/AP
Etapa mirovnog procesa: Povlačenje oklopnih vozila sa linije fronta

Artiljerijska vatra je otvorena u centru Donjecka i jugozapadno od lokacije na kojoj se nalaze međunarodni posmatrači. Prema njihovim podacima, najveće borbe se poslednjih dana vode u blizini aerodroma.

U rejonu naselja Peski preksinoć je poginuo fotoreporter ukrajinskog lista "Sevodnja" Sergej Nikolajev.

Prema saopštenju štaba DNR, ima gubitaka i među ustanicima. Jedan čovek je poginuo, a dvojica su ranjena u eksploziji automobila. U DNR su saopštili da je to "namerno izvedeno kako bi se osujetio Minski sporazum".

- U poslednja 24 sata sa teritorije koja je pod kontrolom ukrajinskih snaga izvedeno je 11 napada, od koji su četiri minobacačka - rekao je zamenik komandanta Eduard Basurin.

U međuvremenu, Ukrajina je počela da primenjuje nova pravila na graničnim prelazima. Od juče, građani Rusije više ne mogu da posećuju susednu državu samo sa ličnim kartama, kako je to bilo u proteklih skoro 25 godina, od momenta raspada SSSR.

Ovu odluku objavio je početkom februara ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk. Takav potez kijevske vlasti objašnjavaju potrebom da "znatno ojačaju graničnu kontrolu i osiguraju interese nacionalne bezbednosti Ukrajine".

Za kritiku vlasti sledi zatvor

Poslanici Vrhovne rade Ukrajine predložili su da se usvoji zakon u kojem se preti kaznom zatvora u slučaju kritikovanja vlasti. Odgovarajući dokument registrovao je u parlamentu deputat Narodnog fronta Konstatin Matejčenko. Za bilo kakve akcije kojima se potkopava autoritet države i vlasti, tvorci ovog projekta zakona predlažu kaznu od tri godine zatvora.

Moskva, međutim, za sada neće odgovoriti uzvratnom merom. "Kao rezultat akcija ukrajinske strane znatno će se iskomplikovati kontakti između miliona građana obe zemlje, rođačke i pogranične veze", smatraju u ruskom MIP-u.

2024 © - Vesti online