Nedelja 01.03.2015.
21:10
Tanjug

Predsednik siromah otišao sa funkcije u "folksvagen bubi"

Bez obzira na političku pripadnost nemoguće je ne biti opčinjen Hoseom "Pepe" Muhikom, koga još zovu i predsednikom siromahom, piše dopisnik BBC iz Montevidea.

Iako ima idalističkih, vrednih i poštenih političara širom sveta, ni jedan od njih nije ni blizu odlazećem urugvajskom predsedniku kada je reč o tome da živi po svojim principima, dodaje dopisnik BBC-ija.

I to, kako kaže, nije samo za predstavu. Muhikin stari "foklsvagen buba" verovatno je jedno od najčuvenijih vozila na svetu mada njegova odluka da ne živi u luskuznoj predsedničkoj palati nije jedinstvena i verovatno će i njegov naslednik, Tabare Vaskez, takođe odlučiti da nastavi da živi u svom domu.

Ali kada posetite "Pepea" u njegovom minijaturnom domu u predgrađu Montevidea shvatite da se on drži svojih reči.

U intervjuu za BBC Muhika je zapanjen što se ljudi čude njegovom skromnom načinu života.

- Ja samo živim kao većina mog naroda, ne kao manjina. Živim normalan život i italijanski, španski lideri treba takođe da žive kao njihov narod, ne treba da teže da kopiraju bogatu većinu, rekao je Muhika, bivši levičarski gerilac koji je proveo više godina u zatvoru tokom desničarskih režima 1970-ih i 1980-ih.

Na humanitarnom planu njegova vlada je počela da prima sirijske izbeglice iz građanskog rata, kao prva latinoamerička zemlja koja je to učinila.

Muhika ostavlja državu sa relativno zdravom privredom, i socijalnom stabilnošću o kojoj samo mogu da sanjaju njegovi veći susedi kao što su Brazil i Argentina.

Hoze Muhika i Tabare Vaskez obojica pripadaju generaciji levičarskih vođa koji vladaju mnogim zemljama u regionu.

Levičar Tabare Vaskes (74) koji će ga zameniti bio je i njegov prethodnik, bio je predsednik Urugvaja od 2005. do 2010. godine, kao prvi levičar na čelu te države. Vaskes je bio ubedljiv pobednik predsedničkih izbora u novembru, sa 56,6 odsto glasova. On je prva osoba u Urugvaju da osvoji dva predsednička mandata.

Muhika, koji zauzeti mesto u Senatu, poručio je da odlaskom sa predsedničke dužnosti ne znači da će se ponašati kao penzioner.

- Nemam nameru da budem stari penzioner, da sedim u ćošku i pišem memoare, nema šanse, rekao je on za novinara BBC-ija, koji dodaje da ovaj fascinantni vođa ostaje inspiracija mnogima kao podsetnik na to da bavljenje politikom treba da bude skromna i časna profesija.

2024 © - Vesti online