Nedelja 01.03.2015.
18:50
Blic.rs

Prvi Crnogorac koji će postati žena operisaće se u Beogradu

AP
Potvrda iz NVO Kvir of Montenegro

Reč je o prvoj osobi iz Crne Gore kojoj će država platiti 80 odsto troškova komplikovanog medicinskog postupka promene pola, koji može trajati godinama.

Danijel Kalezić, direktor NVO Kvir of Montenegro, kazao je juče za "Blic Crna Gora“ da j eta informacija tačna, ali da ne želi da iznosi detalje o osobi.

Počeli 1989.

U Srbiji je dr Savo Perović još 1989. godine obavio prvu promenu pola. Tada je od muškarca napravio ženu, a nekoliko godina kasnije počela je i promena pola žene u muškarca.

Kalezić kaže da je zadovoljan time što je Srbija omogućila sprovođenje operacija promene pola. Propisi po kojima država dotira promenu pola usvojeni su prošle jeseni.

- Nadam se da će uskoro u Crnoj Gori moći da se obavi promena pola, zadovoljni smo time što je zakonom i drugim aktima omogućeno da svi oni koji žele da to urade imaju podršku države – rekao je Kalezić.

Prva osoba u Crnoj Gori koja je javno obelodanila da je promenila pol je Podgoričanin Danijel koji je to obavio u Beogradu. On je bio muškarac zarobljen u telu žene, a sada je oženjen i živi u Rimu. Medicinske procedure kojima se podvrgnuo trajale su nekoliko godina, a reč je o psihološkoj pripremi, hormonskoj terapiji i više hirurških zahvata.

Beograd je inače regionalni centar u kojem se uspešno obavljaju operacije promene pola. U Srbiji oko 200 osoba čeka na promenu pola.

Promena pola iz muškog u ženski je češći zahtev sa kojim se lekari sreću i manje je komplikovana od obrnutog procesa.

Posle psihološke pripreme i zelenog svetla Ministarstva zdravlja koje treba da da saglasnost da postoje medicinski razlozi za promenu pola, sledi hormonska terapija. Posle toga dolazi najteži dio posla - hirurški zahvati kojima se odstranjuje ili stvara penis.

Stručnjaci navode da je lakše formirati ženske i unutrašnje i spoljašnje polne organe nego penis. On se pravi na različite načine: od lokalnog tkiva, od inglinalnih režnjeva, od nekih proteza. Kada se muškarcu odstrani polni organ ne postoji mogućnost predomišljanja, ali je teoretski moguće praviti novi falus koji neće biti kao pravi.  

2024 © - Vesti online