Nedelja 01.03.2015.
17:49
Politika.rs

Složna braća uhvaćena u švercu gaća

Jutjub
Gaće bile namenjene prodaji na buvljaku

Kombi natovaren sa 880 kilograma gaća, majica i pidžama imao je i otpremnice iz kineskog preduzeća "Euro dong šan“ iz Budimpešte, a roba je bila namenjena preduzeću "Složna braća" na buvljoj pijaci u Pančevu.

Tek kada su carinici braću sa kombijem i robom vratili na granični prelaz, priznali su im da su prešli granicu plaćajući cariniku i policajcu mito- a ne carinu.

"Ko s medom radi za ruke mu se lepi“, jedna je od najčešćih izreka koja se koristi kao opravdanje onima koji primaju mito, piše "Politika" i navodi da srpski narod u te podmitljive najčešće i ubraja baš carinike, policajce, lekare... tj. sve one koji mogu da vas oglobe ili da vam progledaju kroz prste kako vi ne biste gledali kroz zatvorske rešetke.

I sama carina, upavo da bi sprečila ovakve marifetluke, 2003. osnovala je Odeljenje unutrašnje kontrole, s ciljem da počisti u svom dvorištvu.

- Cilj nam je da konačno stanemo na put predrasudama koje postoje o carinicima, koji su zaista neprestano izloženi iskušenjima, kaže načelnica Odeljenja unutrašnje kontrole Uprave carina Sonja Lazarević i ukazuje da se mora voditi računa o tome da korupcija zahvata i one koji treba da je suzbijaju.

- Nema govora o tome da se na carini radi o masovnoj pojavi primanja mita. Uprava carina ima oko 3.000 zaposlenih, a u dugom periodu od 10 godina kažnjeno je oko 400 službenika, kaže Lazarević i dodaje da korumpiranih pojedinaca ima u svakoj profesiji.

2024 © - Vesti online