Nedelja 01.03.2015.
14:27
24sata.rs

Verovali ili ne: U Bugarskoj postoji pijaca udavača

Reuters
Ako se momak i devojka na pijaci "pronađu" sledi svadba, naravno pod uslovom da je mladoženjina porodica spremna dobro da plati za mladu (Foto: Ilustracija)

Na ovaj način siromašne porodice pokušavaju da braka da izvuku i novčanu korist, a pomalo bizaran običaj se održava decenijama unazad.

U ovoj manifestaciji učestvuju porodice iz Stare Zagore, gde živi oko 18.000 Roma. Oni su poznati kao Kalaidži i tradicionalno za život zarađuju skupljanjem bakra. Iako je ovo regija u kojoj ima puno silomašnih porodica, upravo među Kalaidžima su najsiromašniji, pa na ovaj način pokušavaju da ostvare obostrano korisne bračne dogovore.

Pijača udavača, koja se održava četiri puta godišnje, prilika je za lokalne Rome da se sastanu i ispričaju, ali i da pokušaju deci da nađu odgovarajkuće partnere. Budući da u ovoj zajednici vladaju izrazito konzervativni stavovi, dečaci i devojčice retko kada imaju priliku da provode vreme zajedno. Kalaidži, koji su mahom pravoslavci, neretko ispisuju svoje ćerke iz škola kada napune 15 godine ne bi li ih sklonili od iskušenja.

Zato su ovakve manifestacije retke prilike u kojima dečaci i devojčice mogu da se druže, igraju i pričaju. Počinje kao i svaka igranka - sa grupom dečaka i devojčica, koji povremeno razmene po koju reč, ali uglavnom se samo stidljivo gledaju. U pozadini stoje roditelji, spremni da se upuste u pregovore ako njihovo dete pronađe odgovarajućeg partnera.

Ovaj događaj se generacijama održavao na blatnjavom terenu pored pijace konja u malom selu, ali vlasti su prošle godine premestile "pijacu udavača" ne bi li izbegli konflikte sa prodavcima konja.

Ako se, nakon više sati vašara, momak i devojka "pronađu", počinju ozbiljni ekonomski pregovori o tome koliko porodica mladog muškarca mora da plati ne bi li dobila devojku.

Cena udavača je u poslednje vreme znatno opala zbog sve gore finansijske situacije u Bugarskoj i zbog nedostatka posla. Nekad je majjeftinija mlada bila oko 2.500 dolara, dok je danas cena mnogo niža.

Međutim, udvarači kažu da je cena i dalje visoka za "veoma lepe" devojke.

2024 © - Vesti online