Nedelja 01.03.2015.
13:55
Tanjug

"Mučenjem terorista do korisnih informacija"

Reuters
Mučenje se izbegava, ali može biti korisno i daje rezultate: Džon Sojers

U prvom intervjuu od kada je u januaru otišao sa mesta šefa MI6, Sojers je za BBC rekao da se torturom može doći do obaveštajnih podataka i da službe bezbednosti izbegavaju upotrebu mučenja zato što je to u suprotnosti sa vrednostima britanskog duštva, a ne zato što ne daje kratkoročne rezultate.

Ser Džon je pokušao da odbrani bezbednosne službe od optužbi da snose odgovornost za radikalizaciju britanskih muslimana, uključujući Muhameda Emvazija koji je, kako se veruje, odgovoran za ubijanje talaca u Siriji.

Pozivajući se na pouzdani obaveštajni izvor, "Indipendent" piše da je pronalaženje bombe u toneru štampača u teretnom avionu kompanije UPS na aerodromu Ist Midlends bilo moguće samo zbog toga što su dva zvaničnika britanske vlade u Saudijskoj Arabiji bila u "direktnoj komunikaciji" sa timom koji je, navodno, mučio operativca Al Kaide prilikom ispitivanja.

Teroristi su imali plan da upotrebe bombe u tonerima za obaranje dva aviona iznad istočnog dela SAD.

Međutim britanske vlasti su otkrile prvu eksplozivnu napravu na glavnom aerodromu za teretne avione nakon "dojave" iz Saudijske Arabije. Druga naprava je otkrivena u transportnom avionu u Dubaiju. Oba aviona su doletela iz Jemena.

2024 © - Vesti online