Nedelja 01.03.2015.
10:12
B92

"Putin ne stoji iza ubistva. To je bio poklon za one koji ga mrze na Zapadu"

Reuters
Dmitri Babič (ruski politički analitičar): Sada će ovi sa Zapada moći da okrive Putina za Njemcovu smrt

- To je velika tragedija, ali sam siguran da Nemcov nikako nije bio pretnja Putinu. On nije imao nikakve šanse da osvoji izbore još od 1990. godine, kada je imao političkih uspeha. Tako da, reći da će njegovo ubistvo uticati na rusku politiku u Ukrajinu je preuveličavanje - rekao je Babič i osvrnuo se na podatke iz prošlosti, kada su se dogodile slične situacije.

- Rekao bih da je u istoriji postojalo još ovakvih događaja. Kada je dolazilo do sukoba između Rusije i Zapada, članovi opozicije, ponekad i liberali, su ubijeni pod nerazjašnjenim okolnostima - naglasio je Babič.

On je izjavio da je saglasan sa Mihajlom Kasjanovim, bivšim premijerom, da je veoma teško saznati ko stoji iza ubistva.

- Saglasan sam sa Kasjanovim da je teško utvditi ko se nalazi iza ubistva, ali mogu reći da je Putin poslednja osoba koja bi mogla da stoji iza toga i koja bi imala interes - naveo je analitičar.

Kako Dmitri Babič naglašava, mediji sa Zapada igraju značajnu ulogu i ubistvo Njemcova stavljaju sajedno sa ratom u Ukrajini.

- Nemcov nije imao političke uspehe od 1990. godine, niti je bio popularan kod naroda. On nije bio uticajna ličnost, tako da su sada mediji sa Zapada odigrali značajnu ulogu. Oni okrivljuju Putina i Kremlj za rat u Ukrajini. Mislim da je to nepravedno - zaključio je analitičar.

2024 © - Vesti online