Nedelja 01.03.2015.
08:41
Tanjug

Njemcov se plašio zatvora: Razmišljao o azilu u Litvaniji 2012.

Reuters
Obećan mu litvanski azil, ali je ipak rešio da ostane u Rusiji (i bude ubijen): Boris Njemcov

Lider litvanskih konzervativaca Kubilijus je, kako sam tvrdi, u privatnom razgovoru na marginama kongresa njegove stranke 2012. godine, obećao Njemcovu utočište u Litvaniji, ali je Nemcov na kraju ipak odlučio da ostane u Rusiji, prenosi AFP.

- Njemcov je rekao kako se plaši da bi mogao da bude uhapšen i stavljen u zatvor nakon opozicionog protesta protiv trećeg predsedničkog mandata Vladimira Putina 2012. - izjavio je Kubilijus agenciji.

- Pitao je da li bi mu Litvanija pružila politički azil. Ja sam mu odgovorio da ne sumnja u to i ponudio mu da ostane ovde, ali je on to na kraju odbio - ističe Kubilijus, koji je nešto kasnije 2012. izgubio na litvanskim opštim izborima.

Litvanija inače spada među članice NATO i EU koje imaju najtvrđi stav prema Rusiji i više puta je pozivala na još oštrije sankcije prema Moskvi zbog njene uloge u ukrajinskim sukobima.

Predsednica Litvanija Darija Gribauskajte je izjavila kako ubistvo Njemcova ukazuje da Rusija "klizi u mrak terora protiv sopstvenih građana".

2024 © - Vesti online