Nedelja 01.03.2015.
08:49
S. M. Tomić - Vesti

Sinovi rata

Reuters
Obeležja Islamske države u Gornjoj Maoči

Vehabije koje su se u Bosni i Hercegovini pojavile kao plod raspada Jugoslavije i nesrećnog građanskog rata stekle su i svoju teritoriju u distriktu Brčko, poznatiju kao Gornja Maoča. Ovde se primenjuje šerijatsko pravo, putokazi su na arapskom, a žene ne daju izjave za medije.

Gornja Mioča postala je predvorje raja za pravoverne, ali i sinonim za sve ekstremiste u regionu bivše Jugoslavije, koji su naročito počeli da cvetaju u vreme krize, koja je odlično đubrivo za ekstremne desničare svake vrste.

Bilo da se zovu vehabije, ziloti ili skinhedsi, svi imaju jednu zajedničku crtu - naoružani su do zuba.

I kao da nije prošlo četvrt veka od nebuloznih ratova na prostoru Jugoslavije jer se mržnja sa sve tri zaraćene verske strane neguje i dobro medijski zaliva.

I kvasac te nacionalno-verske mržnje toliko je narastao da se sve te grupacije s viškom agresije i manjkom pameti sve češće upućuju da negde ratuju jer ovde se još nisu stekli uslovi.

Tako Bošnjaci idu da pucaju za ISIL, Hrvati za Ukrajince, a Srbi za Ruse, pa iz stranih država pucaju jedni na druge kad se već nisu dokusurili devedesetih. I svima im Bog prašta jer je on najjeftiniji transparent mržnje.

2024 © - Vesti online