Subota 28.02.2015.
10:31
Tanjug

Kamenovan autobus pun Srba u Štrpcu. Povređena jedna žena

Autobus pripada kosovskoj kompaniji "Tandems". 

facebook.com/Dunavski Alas
Kamenovan autobus na liniji Beograd - Štrpce u mestu Banjica (opština Kačanik) u kojem su bili putnici srpske nacionalnosti (Foto: Ilustracija)

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić pozvao je prištinske organe da se jasno ograde od napada na autobus na liniji Beograd-Štrpce i da preduzmu iskrene i vidljive mere kako bi slični incidenti bili predupređeni, a odgovorni bili kažnjeni.

- Pokrajinski organi u Prištini bi za početak morali da se jasno ograde od ovakvih napada, jer u suprotnom daju prećutnu podršku mržnji i nasilju. Potom se moraju preduzeti iskrene i vidljive mere kako bi se slični incidenti predupredili, a odgovorni kaznili - rekao je Đurić u izjavi dostavljenoj medijima.

Đurić je naveo da u trenutku kada Vlada Srbije ulaže maksimalne napore da dođe do normalizacije života na Kosovu i Metohiji za tim nema ili istinske volje ili sposobnosti druge strane.

Vandali divljaju, ohrabreni činjenicom da ih niko "ne traži"

Prištinska strana, kako je istakao, 16 godina ne može da garantuje bezbednost i obezbedi elementarne civilizacijske uslove za iole normalan život i kretanje na Kosmetu.

- Ohrabreni činjenicom da nijedno zlodelo počinjeno nad srpskim stanovništvom na Kosovu i Metohiji do sada nije rasvetljeno, kao i dosadašnjim permanentnim nečinjenjem kosovske policije i drugih organa, počinioci i ovog vandalskog akta ponovo su poslali poruku srpskom stanovništvu na Kosovu i Metohiji - proteranima da se ne vraćaju, a onima koji su ostali da što pre odu - napomenuo je Đurić.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju poručio je i da bi kolegama iz Prištine bilo daleko korisnije da preduzmu odlučne korake kako bi bili sprečeni napadi na Srbe, njihovu imovinu, crkve i groblja i da kazne počinioce incidenata, nego što se "bave politikanstvom i izjavama da je Kosovo 'lider u regionu u borbi protiv radikalizma, verskog ekstremizma i terorizma', da će tužiti Srbiju za genocid i slično". Kako je naveo, društvo u kome vlada tolerancija se ne stvara represivnim merama, već iskrenim i doslednim radom na stvaranju društvene klime u kojoj vandalski činovi, poput kamenovanja autobusa, neće biti negovani kao nacionalni folklor, već će biti sramota koja nailazi na opštu osudu.

- Napad kamenicama na autobus sa srpskim putnicima kod mesta Banjica još jedan je od podsetnika da smo na Kosovu i Metohiji daleko od takvog društva - poručio je Đurić.

2024 © - Vesti online