Subota 28.02.2015.
09:46 >> 09:53h
Blic

"Srbijo, okretanje leđa Moskvi ne bi prošlo bez posledica"

crossed-flag-pins.com

Šta će biti važnije za Srbiju? (Foto: crossed-flag-pins.com)

- Od konkretnih mera koje će Beograd biti "prinuđen" da primeni protiv Rusije zavisi i odgovor Moskve - rekao je za Blic Kandelj, šef Sektora za etnopolitičke sukobe Instituta za Evropu pri Ruskoj akademiji nauka.

Prema njegovim rečima, ako Srbija pristaje na ustupke oko kosovskog pitanja, koje je za nju veoma važno, onda treba očekivati i da će u pitanjima koja nisu tako osetljiva po nju, poput odnosa sa Rusijom, učiniti Zapadu još više ustupaka.

- Očekivao sam od dolaska na vlast (Tomislava) Nikolića i (Aleksandra) Vučića u Srbiji da će Beograd okrenuti leđa Rusiji i to neće biti bez posledica - rekao je Kandelj i naveo da Srbija i Rusija imaju ugovor o slobodnoj trgovini, koji važi i za teritoriju Bjelorusije i Kazahstana.

Međutim, ako Srbija, na primer, uvede sankcije Rusiji na preporuku EU, Moskva će konstatovati da taj ugovor više nema smisla i da ne može da se primenjuje.

- Ima i drugih privrednih veza između naših zemalja, koje sigurno neće biti bolje ako Srbija uvede sankcije. Iako je plan Turskog toka kroz Srbiju do Mađarske tek na nivou ideje, taj potencijalni gasovod će sigurno biti ugrožen zbog zaokreta u politici Beograda prema Moskvi - rekao je Kandelj.

2024 © - Vesti online