Subota 28.02.2015.
11:11
S. Đurić - Vesti

Crveni tepih za bivšu Jugu

M. Karović
Stvara emociju: Reditelj Darko Bajić

Zbog nezapamćenog interesovanja publike filmska priča "Bićemo prvaci sveta" o osnivačima jugoslovenske košarke i prvoj generaciji zlatnih košarkaša prikazana je čak dva puta u četvrtak uveče, tako da je samo za prvo veče prikazivanja film videlo više od 8.000 ljudi.

Dobri filmovi liče

Da li vam smeta poređenje vašeg filma sa "Montevideo Bog te video?
- Svi dobri filmovi liče jedan na drugi. Ovaj film je zaista rađen u sjajnoj ekipi i srećan sam što sam mogao da napravim ovako nešto. To je sve što mogu da kažem. Ova priča može da posluži klincima kao inspiracija da i oni mogu da ostvare svoj san - kaže Bajić i dodaje:
- Mi pravimo plan da ovaj film prikažemo na prostoru bivše Jugoslavije i dijaspori, svuda gde žive naši ljudi, koji će sigurno hteti da vide film "Bićemo prvaci sveta".

Ispred ulaza u Centar Sava postavljen je crveni tepih kojim su prošetali glumci od oskarovca Džona Sevidža do Strahinje Blažića, Aleksandra Radojčića, Miloša Bikovića, Marka Janketića...

A, na premijeri su bili i živi svedoci zlatnog doba jugoslovenske košarke o kojima film govori, pa su u prvom redu sedeli Borislav Stanković, Nikola Plećaš, Petar Skansi, Rato Tvrdić, Ivo Daneu, Dragan Kapičić, Dražen Dalipagić.

- Bio je veliki izazov raditi ovaj film, jer je kompleksan i veliki posao u pitanju, koji ne bi bio moguć bez saradnika koji su dali "svoju krv" da se posao završi. Za mene kao reditelja najveći izazov je bio kako spojiti vreme '40-ih i '70-ih godina, odnosno prikazati period od tri decenije. S jedne strane želeli smo da napravimo priču o istorijskoj pobedi

košarkaške reprezentacije, a s druge strane da predstavimo četvoricu junaka - Nebojšu Popovića, Boru Stankovića, Radomira Šapera i Aleksandra Nikolića, koji su stvorili košarku ne samo na ovim prostorima nego i u Evropi. Ovo je priča o ljudima koji su sa puno energije, zalaganja i vere u sebe i u druge uspeli da ostvare svoje snove - rekao je za "Vesti" reditelj Darko Bajić, uoči premijere.

Kako ste se pripremali za film?
- Kroz razgovore sa brojnim svedocima vremena, kroz priču sa akterima pokušao sam da napravim duhovit i topao film. Bili su veoma otvoreni i to je veoma važno. To su ljudi koji su svetski šampioni, a opet su mirni, opušteni, potpuno su drugačiji, jer su napravili veliku stvar u svom životu. U neke scene sam uneo i mašte. Imali smo zahtevne scene utakmica sa stotinama statista u kojima smo pokušali da dočaramo atmosferu koja je tada vladala na utakmicama.

A. Čukić
Autogrami za fanove: Miloš Biković

Ovim filmom ste objedinili prostor biše Jugoslavije? Da li ste zaplakali?
- Reditelji nisu emotivni i nisam zaplakao. Mi smo zanatlije koje proizvode i stvaraju emociju kod gledalaca. Želeo sam da ispričam priču o jednom delu istorije koju smo živeli svi zajedno na ovom prostoru. Kao najbolji pokazatelj toga je anegdota sa snimanja filma, kad smo se nalazili u kafani, na večeri, i za stolom su sedeli Makedonci, Hrvati, Slovenci i Srbi. Saško Kocevski, koji u filmu igra pomoćnog trenera Lečića, rekao bi: "Ovo je kao u vojsci, ko u JNA." To pokazuje da sva mimoilaženja i ratovi na ovim prostorima nemaju veze sa ljudima i prijateljstvima među nama.
 

Prijem kod Udovičića

Ministar omladine i sporta u Vladi Srbije Vanja Udovičić primio je petorku košarkaške reprezentacije Jugoslavije koja je u Ljubljani 1970. godine osvojila zlatnu medalju na svetskom prvenstvu. Na svečanom prijemu u Palati Srbije, nekadašnjem zdanju Saveznog izvršnog veća u kojem se te godine iz Titovog kabineta pratilo finale sa Amerikancima bili su Ivo Daneu, Dragan Kapičić, Petar Skansi, Rata Tvrdić i Nikola Plećaš. Prijemu je prisustvovao i Borislav Stanković, počasni predsednik KSS i nekadašnji generalni sekretar FIBA.

2020 © - Vesti online