Subota 28.02.2015.
07:39
O. Ikodinović - Vesti

Odlazak artiljerije

Reuters
Ostavljaju front: Vojska se povlači

- Naši položaji bili su napadnuti u selu Crveni Pahar i oko sela Troickoje. Ovde povremeno dolazi do okršaja, ali se ne koristi teško naoružanje, kažu u štabu. Međutim, prema svedočenju žitelja Donjecka, artiljerijska paljba juče se čula u Donjecku, u rejonu aerodroma, ali o tome nije bilo više detalja.

Život u ostalim delovima istočne Ukrajine postepeno se normalizuje. U toku je povlačenje teškog naoružanja sa linije fronta, obe strane preduzimaju korake u sprovođenju dogovora iz Minska, a u Donbas je stigao još jedan konvoj humanitarne pomoći iz Rusije, namenjen žiteljima Donjecke i Luganske Narodne Republike.

Stiže naoružanje

Ukrajina dobija oružje iz inostranstva, potvrdio je prvi zamenik sekretara Saveta nacionalne bezbednosti Ukrajine Oleg Gladkovski.
- Mi radimo sa celim svetom... Mi smrtonosno oružje dobijamo - kazao je on.

- Ukrajinske snage bezbednosti nastavljaju povlačenje teškog naoružanja sa linije kontakta, a jedinice lakog naoružanja ostaju na položajima - izjavio je u Kijevu portparol vojske Andrej Lisenko.

U regionu sledi težak posao oko čišćenja terena od zaostalih minobacačkih granata. Oko 60-70 odsto mina nije eksplodiralo, što predstavlja veliku opasnost, naročito za vozače na putevima. Ovaj posao je najpre krenuo u Debaljcevu, gradu u kojem su se poslednjih nedelja vodile najžeće borbe između ukrajinskih i proruskih snaga. Tamo su pronađena tela čak 76 stradalih.

Misija Oebsa tvrdi da su ustanici i kijevske snage odbili da otkriju mesto gde prebacuju teško naoružanje, koje povlače sa linije fronta.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko juče je izjavio da su ukrajinski vojnici spremni da vrate teško naoružanje na prethodne položaje u Donbasu, u slučaju neispunjenja minskih dogovora od strane protivnika. On je rekao da će "vojna pretnja sa istoka" (aludirajući na Rusiju) ostati čak i ukoliko se održi dogovor o prekidu vatre između vladinih snaga i proruskih snaga na istoku Ukrajine.

Oebs je juče pozdravio povlačenje teškog naoružanja sa linije razdvajanja na istoku Ukrajine. Zamenik šefa misije Oebs Aleksander Hug je naglasio da su proruske snage već povukle oko 90 odsto svog teškog naoružanja.

2019 © - Vesti online