Petak 27.02.2015.
19:22
sputniknews

VIDEO: Da li je kineski lovac J-31 potpuna kopija američkog?

commons.wikimedia.org/wc
Kineski J 31 podigao prašinu među vojnim stručnjacima

Po mišljenju stručnjaka Centra za analizu strategija i tehnologija Vasilija Kašina, ova publikacija ne otkriva mnogo toga novog u odnosu na ono što se već znalo. Osim toga, po mišljenju ruskog stručnjaka, u ovom slučaju je neumesno govoriti o potpunom preuzimanju.

Polazeći od onoga što se zna o projektu J-31, piše Špigl, ovaj lovac nije nikakva "kopija“ F-35. To je potpuno drugi avion, koji s F-35 ima samo sličan izgled konstrukcije letelice.

Koliko je poznato na osnovu izjava kineskih proizvođača, J-31 Kinezi smatraju projektom s niskim nivoom tehničkog rizika, za razliku od složenijeg J-20, a glavni agregati i sistemi J-31 nisu novi izumi, već su oni preuzeti od najnovijih uzora kineskih lovaca četvrte (po kineskoj terminologiji — treće) generacije. Avion, za razliku od F-35 ima dva motora.

Kako navodi Špigl uspeh projekta J-31 će značiti da će se na tržištu pojaviti prvi lovac koji je napravljen uz upotrebu tehnologije slabe primetnosti, a pritom nije skup.

- Biće teško nedvosmisleno svrstati J-31 u ovu ili onu generaciju. Planirano je da se na njemu koriste ruski motori RD-93, a u perspektivi, modernizovani kineski WS-13. Dakle, njegov motor će biti otprilike analog motora MIG-29. Od aviona se ne može očekivati da ima supersoničan zvuk krstarice ili super mogućnost manevrisanja - piše list.

Istovremeno, on će posedovati mogućnosti koje već imaju najnoviji kineski serijski lovci, kao što je, na primer, J-10V, radiolokacionu stanicu s aktivnom faznom antenskom rešetkom (AFAR), savršenu opremu u kabini i nova sredstva za radioelektronsku borbu.

Ove mogućnosti će biti iskombinovane s niskom radarskom primetnošću. U svakom slučaju, kako navodi Špigl avion će predstavljati ozbiljan korak napred u poređenju s postojećim lovcima četvrte generacije, pritom će se odlikovati razumnom cenom.

„Pravi“ lovci pete generacije, kao što su F-35, T-50 i J-20 će verovatno biti toliko skupi da će njihova kupovina biti apsolutno nemoguća za male zemlje i zemlje u razvoju.

Moguće je da ovaj avion može da postigne ono što nije uspelo FC-1 i da može postati lovac koji će se zaista masovno izvoziti i koji će moći da se isporučuje ne samo na izolovano tržište Pakistana, već i po celom svetu, zaključije nemački list.

2024 © - Vesti online