Petak 23.04.2010.
16:03
Tanjug

Razbijena mreža rasturača lažnih evra



U jučerašnjoj raciji na nekoliko adresa na području Lublina u Poljskoj učestvovalo je oko 120 poljskih policajaca.


Operacija je deo trogodišnje policijske istrage pronalaženja odgovornih za rasturanje lažnih novčanica od 20, 50 i 100 evra. Prethodno su sprovedene dve operacije u aprilu i sepetembru 2009.


Ukupno 80 članova kriminalne grupe sa ograncima u nekoliko država su uhapšeni.

Policija traga za 12 osoba za koje su izdati nalozi za hapšenje, a kojima je zaprećena kazna do 10 godina zatvora, navodi se u saopštenju Europola.


Istraga, koja je u toku od 2007, sprovodi se uz koordinaciju i podršku Europola. Više sastanaka je održano da bi države članice razmenile obaveštajne podatke i koordinirale zajedničke aktivnosti.


"Ometanje ove bande je jedan od najznačajnih udaraca na polju rasturanja falisifikovanih evra. Uspeh ove operacije je postignut zbog odličnog posla poljskih vlasti i njihove saradnje s Europolom i drugim partnerima", izjavio je direktor Europola Rob Vejnrajt.


Europol, kao glavna kancelarija Evropske unije za borbu protiv falsifikovanja evra, sa sedištem u Hagu, pomaže u razmeni informacija i obezbeđuje stručnost, kriminalističku i forenzičku analizu, obuku, kao i finansijsku i tehničku podršku agencijama za bezbednost u i van Evropske unije.

2024 © - Vesti online