Petak 23.04.2010.
14:50
Tanjug

"Sunčanju na mesečini" nagrada Ćopićeve zadužbine

Upravni odbor Zadužbine Branka Ćopića, jednoglasno je odlučio da je najbolje prozno ostvarenje Ršumovićevo "Sunčanje na mesečini", u izdanju Lagune, dok je Raičeviću nagrada dodeljena za knjigu pesama "Dlan & lopata" (Kulturni centar Novi Sad).

Ocenjeno je da su u Ršumovićevom izuzetno maštovitom ostvarenju motivi bajki dalekih zemalja i kultura jezički inventivno oblikovani. Ršumović ovom knjigom, kao i svojim celokupnim delom, nastavlja u savremenom obliku veliku tradiciju negdašnjeg Ćopićevog stvaralaštva za decu i odrasle, naveo je Upravni odbor.

Za Raičeviću knjigu navedeno je da u njoj pesnik opeva, često iz humorno-ironičnog ugla, dramu savremenog urbanog čoveka. U Raičevićevom "Dlanu & lopati", uz tonove bluza, smenjuju se čovekove socijalne i emotivne nedaće. To smenjivanje, uz mešanje deskriptivnog i kolokvijalnog, odlikuje se neposrednošću pesničkog obraćanja, navedeno je u objašnjenju.

Upravni odbor je radio u sastavu akademik Svetozar Koljević (predsednik), akademik Matija Bećković, akademik Milosav Tešić, akademik Dušan Kovačević i dopisni član Nada Milošević-Đorđević.

2024 © - Vesti online