Petak 27.02.2015.
13:17
Vestionline

Hodorkovski: Putin je goli car

Reuters
Hodorkovski animira evropsku javnost protiv Putina

- Putin s praznom kasom nije moćni vođa: On je goli car - rekao je Hodorkovski publici u Londonu.

On je rekao da će ruska ekonomija nastaviti da slabi, a ta slabost će u jednom momentu podstaći borbe izemđu moćnih klanova koji vladaju Rusijom. Nekada najbogatiji Rus pozvao je Zapad da gradi veze sa ruskom opozicijom u očekivanju kraja Putinove ere.

- Sutra kada se promeni režim moraćete da gradite odnose i imaćete vrlo malo vremena - rekao je Hodorkovski i dodao: - Znam šta govorim jer sam bio svedok dve revolucije u Rusiji.

Hodorkovski, koji je nekada kontrolisao najveću rusku naftnu kompaniju YUKOS i Menatep grupu, osuđen je za utaju poreza i prevaru na suđenju u Moskvi za koje je rekao da su ga podstakli neprijatelji koji su želeli da raskomadaju njegovu kompaniju. Putin je pomilovao Hodorkovskog 2013. posle čega je napustio Rusiju.

On je rekao da je Putin u sumraku svoje moći, ali i upozorio da završetak Putinovog mandata može biti mučan i opasan kako za Zapad tako i za Rusiju.

- Rusija će morati dugo da bude u agoniji kraj kreveta bolesnog cara. Biće to mučno za stanovništvo, a opasno za Zapad - rekao je Hodorkovski.

2024 © - Vesti online