Četvrtak 26.02.2015.
19:29
tanjug

Keri: Srbija sve bitniji međunarodni igrač

Reuters
Puna usta pohvala na račun Srbije: Džon Keri

Keri je, na zajedničkoj konferenciji za novinare pred početak sastanka, poželeo dobrodošlicu Dačiću u vreme kada, kako je rekao, "Srbija preuzima sve više važnu ulogu u mnogo pogleda, najpre preuzimajući predsedavanje OEBS-u, i to u veoma važnom trenutku s obzirom na sporazum iz Minska i napore koje ulažemo u cilju njegove primene pod predsedavajućom ulogom Dačića".

"Tražićemo odgovornost u tom procesu, pokušavajući da stabilizujemo istok Ukrajine i da vidimo da li možemo krenuti u nekom drugom pravcu", rekao je državni sekretar SAD.

On je istakao da su OEBS i njegovi posmatrači od kritične važnosti kako bi se utvrdilo da li se obe strane pridržavaju sporazuma iz Minska.

Keri se osvrnuo i na put Srbije ka Evropskoj uniji i ocenio da je veoma važno što je naša zemlja preduzela korake ka pristupanju EU.

"Na tom pridruživanju svakako želimo da radimo sa Srbijom", poručio je državni sekretar SAD.

U tom kontekstu, on je istakao da je među mnogim pitanjima jedno od najznačajnijih to što je Srbija ispoljila, kako je rekao, veoma dobro liderstvo, naročito u dijalogu sa Prištinom, postigavši sporazum i krećući se ka većoj stabilnosti.

Dačić je istakao da Srbija pridaje izuzetnu važnost bilateralnim odnosima sa SAD, naročito u vreme kada predsedava ovako ozbiljnom međunarodnom organizacijom kao što je OEBS.

"Kao predsedavajući, bićemo dosledni i verni principima na kojima OEBS počiva, pošto je i nekadašnja Jugoslavija bila jedan od osnivača", poručio je Dačić.          

2024 © - Vesti online