Četvrtak 26.02.2015.
18:43
sputniknews

Prljavi informacioni rat Kijeva

Reuters
Kijev proteruje ruske novinare bez ikakvog objašnjenja

Informativna agencija "Rusija sevodnja“  se takođe nalazi na ovom spisku, kaže zamenik glavnog urednika Dmitrij Gornostajev.

- Bezuslovno, ovo se može okarakterisati kao još jedan korak ka ograničavanju slobode informisanja. Mi ga doživljavamo kao neprijateljski akt i kao kršenje opšteevropskih i opšteljudskih principa slobode informisanja. U ovom slučaju, ovo ograničenje se odnosi i na naše novinare, što ne odgovara opšteprihvaćenim međunarodnim evropskim normama. Diskriminacija medija u zavisnosti od nacionalnosti i od njihove pripadnosti ovoj ili onoj zemlji je u principu nepravilna - rekao je Gornostajev.

Proterivanje ruskih novinara iz Ukrajine počelo je mnogo pre zabrane akreditacije. Mnogima bez objašnjenja jednostavno nije dozvoljeno da uđu na teritoriju zemlje, a ako im je dozvoljeno, nije im garantovana bezbednost.

Ovih dana je u centru Kijeva ponovo pritvoren ruski dopisnik NTV. Rukovodilac službe za štampu ove televizijske kompanije Marija Bezborodova objašnjava da su Grigorjevu prišli ljudi koji su ga zamolili da pokaže dokumenta.

- Kada su videli da je ruski državljanin, odveli su ga sa sobom. Andrej se poslednji put javio SMS porukom u kojoj je napisao da su ga pritvorili pripadnici SBU. Trenutno se nalazi u odeljenju milicije, niko mu ne kaže zašto je pritvoren i kad će biti oslobođen - izjavila je Bezborodova.

2024 © - Vesti online