Četvrtak 26.02.2015.
09:11
Srna

"Izjava o Srbiji između dve vatre otkriva američku agresiju"

Reuters/Pool
Džon Keri u američkom vojnom avionu putuje po svetu

- Iznenadio sam se jednom nediplomatskom izjavom upućenoj zemlji koja je neutralna i ne predstavlja nikakvu pretnju ni njegovoj zemlji niti bilo kome drugom - rekao je Jovanović za beogradski dnevnik "Danas".

On je dodao da je očigledno da je Amerika nezadovoljna trenutnim smirivanjem situacije u Ukrajini, odnosno samostalnim evropskim pristupom tom problemu. Jovanović smatra da je "cilj od početka bio da se Putin ukloni i da se Rusija vrati iz globalnih ambicija u regionalni okvir".

- Iza ovoga se nalazi dugoročna, agresivna ambicija Amerike da suzi ruski uticaj i ukloni Putina, kao i da vrati Rusiju na vreme kada je ta država bila nemoćna da se suprotstavlja američkim ambicijama - zaključio je Jovanović.

Beogradski dnevnik navodi da će se ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić danas sastati u Vašingtonu sa američkim državnim sekretarom, dan posle Kerijevih riječi da se Srbija nalazi na "liniji vatre".

Dačić u SAD boravi u svojstvu predsedavajućeg OEBS-u, a posle niza sastanaka, kruna njegove posete je sastanak sa Kerijem, koji će, kako se tvrdi, biti u četiri oka i ticaće se krize u Ukrajini i uloge OEBS-a.

Kerijeva izjava o "liniji vatre" kada je reč o odnosima Vašingtona i Moskve pokrenula je različita reagovanja u Beogradu, a data je tako što se Keri složio sa ocenom američkog senatora Kristofera Marfija da Rusija "maršira u Srbiji sa većim uticajem nego ikada ranije".

Američki senator je istakao da postoji zabrinutost da debata o eventualnom slanju oružja u Ukrajinu baca senku na "daleko veći projekat", a to je širenje uticaja Rusije".

2024 © - Vesti online