Četvrtak 26.02.2015.
07:27
B. Đokić - Vesti

Zapad traži krivce i gubi živce

AP
Prošlo je 7 godina od paljenja američke ambasade u Beogradu

- Situacija je te večeri bila vrlo čudna. Tadašnji ministar policije Dragan Jočić bio je u bolnici posle saobraćajne nesreće. Iz nepoznatih razloga povučena je Žandarmerija sa obezbeđenja ambasada i one su dvadesetak minuta bile bez policajaca. To je javljeno ministru Jočiću koji je zvao komandante jedinica da obezbede ambasade. Zvao je Borivoja Tešića, komandanta Žandarmerije. On se, međutim, nije nalazio u štabu policije i telefon mu je bio nedostupan. Pošto je specijalna antiteroristička jedinica (SAJ) bila na donjem ulazu američke ambasade, odakle su evakuisali osoblje, jedina jedinica koja je mogla da im pomogne je bio protivterostička jedinica (PTJ), koji se nalazio nekoliko stotina metara dalje, obezbeđujući zgradu MUP na kraju ulice Kneza Miloša - kažu za "Vesti" policijski funkcioneri koji su bili svedoci događaja.

Kada se videlo da ambasada SAD gori, dato je naređenje PTJ da interveniše i rastera demonstrante.

- Sa njima su krenuli i pripadnici Žandarmerije. Međutim, u jednom trenutku žandarmi nestaju u okolnim ulicama, a pretpostavlja se da su dobili naređenje da se povuku.
Ostaje PTJ koja uspeva da rastera demonstrante. Da li su ambasade namerno ostavljene nezaštićene ili je u pitanju nesnalaženje, to je ono što i Amerika i Nemačka od nas traže da utvrdimo, pošto imaju sve snimke radio-veza od te večeri - objašnjavaju sagovornici Vesti.

Saslušan vrh srpske policije

U Višem tužilaštvu u Beogradu saslušani su penzionisani oficiri MUP Srbije koji su učestvovali u obezbeđenju mitinga i diplomatskih predstavništava. To su Stevan Bjelić, bivši načelnik beogradske policije, Borivoje Tešić, tadašnji komandant Žandarmerije, Mladen Kuribak, bivši načelnik Uprave policije, kao i dvojica rukovodilaca u beogradskoj policiji, Slobodan Vukolić i Nikola Popovac. Uskoro će biti saslušani i Senad Koštić, bivši komandant niškog odreda Žandarmerije, kao i oficiri iz komande Žandarmerije Bojan Marković, Zoran Rašković i Dragan Vasiljević.

2024 © - Vesti online