Četvrtak 26.02.2015.
05:15
B. Božin - Vesti

Pogrešan porez hiljadama vozača

AP
Haos: I oni koji su platili dobijaju opomene

Proces prelaska s pokrajinskih na saveznu carinu i dalje škripi. Problem sa softverom je u tome što su pojedine pokrajine imale sopstvena kompjuterska rešenja - svaka za sebe drugačija. Sada sve ove podatke treba sakupiti u jedinstvenu bazu, što je promena koja je dovela do haosa u službama.

Čest je slučaj da ljudi dobijaju opomenu da nisu izmirili svoje obaveze i uz to moraju da plate troškove opomene, iako su carini dali ovlašćenje da sa njihovih računa direktno skida potrebne iznose.

Portparol Ministarstva finansija Štefen Kirš je za "Fokus" rekao da greške leže u pogrešnim podacima dobijenim od pokrajina.

- Softver je u redu, ali korektan obračun moguć je samo ako su podaci o vozilu potpuno ispravni - objasnio je on.

Mnogi vozači dobili su pogrešan obračun poreza, neopravdana upozorenja da nisu platili obaveze, pojavljuju se stari automobili i slično. Sve ove greške službenici na šalterima moraju da koriguju ručno - ali grešaka ima toliko da oko 1.700 zaposlenih ne stiže da ih dovoljno brzo ispravi. Andrea Minh iz Savezne uprave carina potvrdio je za "Vestdojče algemajne cajtung" da problemi u softveru još postoje.

- Radimo pod velikim pritiskom da ih korigujemo. Kod pet procenata podataka koje smo preuzeli postoji neka greška. Na primer, u Rurskoj oblasti od oko 2,4 miliona prijava je čak 120.000 pogrešno. Slično je i u drugim delovima zemlje. Prošle godine je Udruženje poreskih obveznika dobilo brojne pritužbe na pogrešne obračune, najviše iz Severne Rajne - Vestfalije.
Na promenama u naplati poreza radi se već pet godina. Još od 1. jula 2009. godine počelo je prenošenje ovlašćenja na saveznu državu, ali je od 1. februara 2014. godine ovaj proces u potpunosti u njenim rukama.

Oldtajmer iz 2004.

Anika Lem iz Vatenšajda vodi rat protiv kompjuterskog sistema savezne vlade. Njen mali ford stritka iz 2004. godine se tamo vodi kao visoko oporezovani oldtajmer.
- Ne znam šta više da preduzmem-kaže ova žena.
Mnogi automobili vode se kao oldtajmeri, baš kao u slučaju Anike Lem.
Poljoprivrenicima se traži da plate porez na traktore iako su oni izuzeti od plaćanja.

2024 © - Vesti online