Sreda 25.02.2015.
13:45
Tanjug

Dačić: OEBS i Srbija dobili podršku SB UN

Tanjug
Zadovoljan brifingom: Ivica Dačić

- Zadovoljan sam, jer je ovo pokazatelj da OEBS, ali i Srbija kao zemlja koja predsedava, imaju pravilan pristup i da su ostvarili ulogu da budu objektivan i pošten posrednik u ispunjavanju onoga što predstavlja dogovor. Bila je važna podrška SB, a to smo danas dobili, za funkcionisanje misija OEBS i uopšte prisustva na terenu, rekao je Dačić u Njujorku, posle brifinga u SB UN na temu saradnje UN i OEBS-a.

Ministar spoljnih poslova Srbije je napomenuo da su sve članice SB UN, njih 15, podržale i čestitale na srpskim stavovima i predsedavanjem OEBS-om i to u trenutku koji podseća na probleme i podele koji su postojali u vreme kada je organizacija osnovana pre 40 godina.

- Izneo sam naše stavove za najvažnija krizna žarišta, izneo sam razvoj najnovije situacije vezan o za ukrajinsku krizu, za iskorake koje smo ovih dana napravili vezano za punu implementaciju dogovora iz Minska, ali i za otpočinjanje političkog dijaloga za ustavnu reformu Ukrajine, rekao je Dačić i dodao da je Srbija ovih dana otpočela i konsultacije o novom mandatu posmatračke misije u Ukrajini, budući da aktuelnoj mandat ističe krajem marta.

Prema njegovim rečima, i Rusija i Ukrajina su saglasne da mandat nove misije treba da se produži na 12 meseci.

- To je pozitivna promena. Razmatraće se i da li je dovoljan broj posmatrača, budžet, koja tehnička sredstva treba nabaviti, precizirao je Dačić.

Dačić je napomenuo da će nastaviti brifinge i sastanke sa UN, jer je OEBS važna organizacija za mir i stabilnost i jer je od velikog značaja da te dve organizacije imaju zajedničko delovanje.

2024 © - Vesti online