Utorak 24.02.2015.
22:29
Telegraf

CNN: Putin je oteo nestali malezijski avion

Tanjug/AP
Ekspert CNN-a izneo sumanutu teoriju o otmici malezijskog aviona

Ekspert Džef Vajz izjavio je da su otmičari podesili navigaciju aviona tako da pošalje podatke da je boing otišao u potpuno drugom pravcu, a zapravo je sleteo na kosmodor Bajkonur, koji su u Kazahstanu iznajmili Rusi.

Trebalo bi podsetiti da je odmah po nestanku malezijskog aviona premijer te zemlje poslao molbu vlastima u Kazahstanu kako bi se sprovele sve potrebne istražne radnje. Ali, zvaničnici Kazahstana nikada nisu poslali odgovor na ovu molbu.

- Kazahstan nema potrebnu opremu i mogućnosti da izvede ovako nešto. Ali Rusija, s drige strane, može - rekao je Vajz.

- U MH370 su se nalazila tri čoveka koji su po nacionalnosti bili Rusi. Dvojica su imali ukrajinske pasoše sa prebivalištem u Odesi. Da li su baš njih dvojica pripadnici specijalnih jedinica ili operativci na tajnom zadatku - pita se Džef Vajz.

On priznaje da ne zna zašto bi Putin želeo da otme avion i priznaje da mu je teorija pomalo “ludačka”. Ali i pored te tvrdnje iznosi neke razloge zbog čega bi predsednik Rusije naredio otmicu malezijskog aviona.

- Možda je Putin želeo da demonstrira Americi, koja je uvela Moskvi sankcije, da može da naudi Zapadu i svim njegovim saveznicima bilo gde u svetu. Možda je s druge strane želeo da se dokopa nekog od putnika, a možda je otmica imala neki strateški značaj. Ili je Putin želeo da se taj avion jednog dana pojavi napunjen eksplozivom - kaže Vajz.

2024 © - Vesti online