Srbijo, ne zaboravljamo te!

Z. Marjanović
Kupljeni kućni aparati: Verica Torbica iz Engleske u društvu Čačana

- Drago mi je što sam bila u prilici da u ime humanih dijasporaca iz Engleske, Amerike i Kanade obradujem 27 porodica kojima je poplava uništila gotovo sve što su s mukom godinama sticali. Uz pomoć Kola srpskih sestara iz Čačka odabrano je 27 najugroženijih porodica i samohranih majki sa više dece kojima su, prema njihovim željama i potrebama, nabavljeni zamrzivači, šporeti, usisivači, mašine za veš, frižideri i drugi tehnički uređaji potrebni svakom domaćinstvu. Uz pomoć Kola srpskih sestara iz Kanade i Amerike prikupili smo 4.000 funti, ali akcija organizovanja humanitarnih okupljanja dijasporaca nije završena, ona se u stvari nastavlja. Za nas nema predaha sve dok je naš narod na muci, i ubeđena sam da ću uskoro ponovo biti u prilici da posetim Čačak i da obradujem sve one kojima je pomoć potrebna - naglasila je Vera Torbica, koja je uz svoj rod, prema rečima Bojane Jakšić, predsednice Kola srpskih sestara u Čačku, bila i u vreme teških ratnih razaranja Srbije, ali i tokom proteklih šest decenija. Iza 60 godina njenog rada leži ogromna plemenitost i požrtvovanost pred kojima samo možemo da skinemo kapu.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Među porodicama koje su dobile kućne aparate iz donacije srpske dijaspore iz Velika Britanije, Amerike i Kanade našla se i 35-godišnja Marijana Borisavljević, nezaposlena samohrana majka petoro dece.

Z. Marjanović
Akcija još traje: Bojana Jakšić i Vera Torbica

- Živim kao podstanarka i petoro dece podižem bez ikakve pomoći društva, jedino se oslanjamo na ruku prijatelja članova Kola srpskih sestara u Čačku. Izrazila sam želju da mi od ove donacije bude nabavljena mašina za veš koju nisam imala poslednjih nekoliko godina, a šta to znači u jednom šestočlanom domaćinstvu s mnogo dece, zna svaka majka i domaćica. I hvala mnogo, dobila sam je zahvaljujući našim plemenitim ljudima iz sveta i na tome sam im neizmerno zahvalna - poručuje samohrana majka petoro dece Marijana Borisavljević. A slično govori i Verica Plazinić, čija je porodica sada prvi put od poplava dobila pomoć.

- Verovali ili ne, ali od maja prošle godine i strašne poplave koja nas je zadesila ovo je prvi put da nešto dobijem. Hvala našim ljudima iz dijaspore na poklonu, ali više od toga hvala im na pažnji koja nam i te kako znači u vremenima kada se ponovo kućimo i kada pokušavamo da zaboravimo šta nas je još sve snašlo, sem svakodnevne bede i nevolje... - ističe Verica Plazinić.
 

Velika dobrotvorka

Osim što je već šest decenija neumorna u prikupljanju humanitarne pomoći preko Kola srpskih sestara u Velikoj Britaniji za ljude u nevolji širom otadžbine, Vera Torbica je poznata i po tome što već šest godina stipendira dva studenta iz Srbije koji su lošeg materijalnog stanja, ističe Bojana Jakšić, predsednica Kola srpskih sestara iz Čačka.

2024 © - Vesti online