Sreda 25.02.2015.
11:11
J. L. Petković - Vesti

Na poternici i Momir Stojanović

youtube.com/Happy Tv
Novo lice s poternice: Momir Stojanović

Kako nezvanično saznajemo, optužnica protiv njih je podignuta pred Osnovnim sudom u Đakovici, a svi se terete zločine počinjene u aprilu 1999. godine na području Reka Keć kod Đakovice.

Osim Stojanovića, na spisku se nalaze i Nikola Mićunović (63), Zoran Mirković (46), Momčilo Stijović (47), trojica braće Momčilo (57), Milutin (58) i Miladin (53) Novaković, otac i sin Dragan (61) i Aleksandar (37) Peković, Živko Vuksanović (53), Miraš Gegović (67), Predrag Stojanović (58), Muharem Ibraj (61), Mišo Popović (58), Dimitrije Rašović (50), Sreten Camović (68) i Lazar Drašković (45).

Po ovoj poternici pre nekoliko dana je u Podgorici uhapšen Miraš - Miško Gegović, raseljen iz Đakovice, a kome je istražni sudija Višeg suda Miroslav Bašović odredio ekstradicioni pritvor u trajanju do šest meseci.

"Vestima" je u Euleksu rečeno da neće komentarisati ove optužnice, dok iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju do zaključenja ovog broja nisu uspeli da dobijemo nikakvu reakciju. U Savezu udruženja raseljenih sa Kosova i Metohije kažu da su većina za vreme rata bili civili.

Sve zbog imovine

Predstavnici Saveza udruženja raseljenih Kosova i Metohije smatraju i da je ovo novi vid pritiska na Srbe i Crnogorce u raseljeništvu da se odreknu svoje imovine na KiM.
- Lažna optužnica je unela nespokojstvo u domovima raseljenih lica, a povod za brutalni atak na Gegovića, čije je zdravlje ozbiljno narušeno, sigurno leži u činjenici da on već duže vreme odbija da proda svoju imovinu u Đakovici i pored primamljivih ponuda - kazao je Miško Jovanović.

- Miško Gegović tokom agresije NATO pakta nije nosio uniformu, niti je bio mobilisan u jedinice VJ i MUP-a. Njegovo hapšenje je signal nama proteranima iz Đakovice da moramo biti pripravni da se Srbi i Crnogorci sa KiM spreme da u svojim matičnim državama Srbiji i Crnoj Gori postanu "plen" na koji je otvorena sezona lova. Motive ove optužnice trebalo bi tražiti u nastavku neprestanog terora prema nealbancima na Kosmetu - kaže Milenko Jovanović, predsednik Saveza udruženja raseljenih sa Kosova i Metohije.

Mirković preminuo u Jagodini

Prema saznanjima portala IN4S koji je prvi objavio ove informacije, jedan od optuženih Zoran Mirković preminuo je u Jagodini. Sina, trojicu braće i dva bratanca Muharema Ibraja oteli su pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova iz njihovog doma u selu Osek Hilja u Đakovici. Draganu Pekoviću su pripadnici OVK ubili brata Vojina.

General bez komentara

General Momir Stojanović (Đakovica, 1958.) nije za "Vesti" želeo da komentariše raspisivanje Interpolove poternice. U vreme rata 1999. bio je načelnik Odeljenja za operativne poslove Komande Prištinskog korpusa Treće armije Vojske SCG. Nakon izbora 2012. izabran je za narodnog poslanika u Skupštini Srbije ispred SNS. Predsednik je skupštinskog odbora za kontrolu službi bezbednosti. Stojanović je posle 1999. više puta boravio na Kosovu.

2024 © - Vesti online