Utorak 24.02.2015.
17:11
Tanjug

Ukrajinci još uvek nisu počeli sa povlačenjem naoružanja

Reuters/G.G.
Ukrajina će sačkati da vidi da li se poštuje sporazum iz Minska, pa tek onda početi povlačenje

- Ukrajinska strana je pripremila lokacije i načine povlačenja teškog naoružanja. Ukoliko je dva dana podržano primirje, to će poslužiti kao signal za početak povlačenja teškog naoružanja - izjavio je  predsednik ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Andrej Lisenko, prenela je agencija Tass.

Lisenko je rekao novinarima da proruska milicija još "ne razume" režim prekida vatre,  dogovoren u Minsku 12. februara.

S druge strane, zamenik komandanta samoproglašene Narodne Republike Lugansk Vitalij Kiseljev navodi da je ukrajinska vojska samo "delimično" počela sa povlačenjem teškog napružanja.

- U skladu sa planom, oni (kijevske trupe) su delimično počele sa povlačenjem teškog naoružanja. Jedini problem je što ukrajinski vojska ne kontroliše privatne bataljone koji takođe poseduju teško naoružanje. Ne možemo potvrditi da se dobrovoljački bataljoni pridržavaju naredbi i da su počeli sa povlačenjem naoružanja - rekao je Kiseljek, a objavlila novinska agencija LuganskInformCentre.

Portparol Ministarstva odbrane Donjecke Narodne Republike  Eduard Basurin je izjavio da je povlačenje počelo jutros u devet časova, kao i da će iz gradova Debaljcevo, Gorlovka, Donjeck i Telmanovo biti povučeno oko 96 komada teškog naoružanja.

2024 © - Vesti online