Utorak 24.02.2015.
16:32
S. M. Tomić - Vesti

A kakav je rodeo u Meksiku?

Čarerija ili meksički rodeo je zvanični nacionalni sport i donedavno je bio rezervisan samo za muškarce, a danas se takmiče i žene u ekipama od osam jahača. Jahači i muški i ženski, moraju da svladaju devet različitih veština sa konjima i govedima, koje su bile neophodne za kauboje na hacijendama. Zato Čareadu danas nazivaju živom istorijom Meksika. Obično jednu ekipu čine članovi porodice, često predstavnici nekoliko generacija.

Konji u rodeu učestvuju od treće do petnaeste godine, a nakon toga idu u penziju. Oni sa manje sreće završe u klanici, drugi vuku taljige, a treći se koriste za radnu terapiju sa decom koja imaju posebne potrebe.

Lomljenje rogova

Izveštaj za 2011. godinu o rodeo takmičenjima u Meksiku i SAD-u otkrio je da je povređeno 10 jahača, dva bika slomila su rogove, tri bika slomila su rep, a jedan je slomio nogu. Jedan konj je istegao ligamente, a drugi je ubijen jer se izbezumio u masi.

Kad su Španci u 16. veku počeli da naseljavaju Meksiko, doveli su i konje koje su mogli da jašu samo belci. Međutim, od 1528. godine španska imanja su imala toliko stoke da su bili prinuđeni da zaposle Indijance, koje su nazvali vakerosi ili pastiri. Oni su brzo postali odlični jahači, ali pravim čarosima i izumiteljima čareade smatrali su se samo rančeri.

Pre meksičke revolucije takmičile su se samo hacijende između sebe, a uoči Prvog svetskog rata već je bilo vrlo malo razlike između rodea i čareade. Posle revolucije nestale su velike hacijende i čareada je počela da odumire, pa je 1921. osnovana Nacionalna asocijaciju Čarosa. Kaubojski filmovi imaju posebnu zaslugu što su vratili popularnost Čareadi.

Prošle godine meksički Senat je usvojio zakon kojim se zabranjuje korišćenje životinja u cirkusima. Pojedini meksički gradovi zabranili su cirkuske predstave i borbe sa životinjama, pa je zabranjen i tradicionalni meksički rodeo. Kazne se kreću od 45.000 do 60.000 dolara, što je izazvalo pravi rat između ljubitelja životinja i ljubitelja tradicije.

2024 © - Vesti online