Utorak 24.02.2015.
15:58
Tanjug

Dačić i Mun saglasni: Neophodno mirno rešenje u Ukrajini

Srna
Pojačati saradnju OEBS-a i UN: Ivica Dačić i Ban Ki Mun

Sastanak, kome je prisustvovao i generalni sekretar OEBS-a Lamberto Zanijer, održan je uoči brifinga koji će Dačić održati u Savetu bezbednosti UN na temu saradnje UN i OEBS-a, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Ban i Dačić usaglasili su se o potrebi za mirnim rešenjem krize u Ukrajini, ističući priliku koju je stvorio dogovor postignut 12. februara u Minsku.

Naglasili su i da bi prisustva OEBS i UN u Ukrajini trebalo da ispitaju načine za jačanje saradnje, posebno kad je reč o humanitarnim i pitanjima ljudskih prava.

Dačić je pohvalio diplomatske napore Trilateralne kontakt grupe, dodajući da su predviđeni konkretni koraci za implementaciju Paketa mera, usvojenog 12. februara, ali da oni mogu biti preduzeti tek posle uspostavljanja održivog prekida vatre.

Dačić je naveo da je Specijalna posmatračka misija OEBS-a, koja objektivno izveštava iz konfliktom zahvaćenog područja, uprkos mnogim izazovima, od jedinstvenog i neprocenjivog značaja.

U godini kada obeležavamo sedamdesetu godišnjicu Povelje UN i četrdesetu godišnjicu Helsinškog završnog akta OEBS-a, ove dve organizacije nastaviće da blisko sarađuju, rekao je generalni sekretar UN.

Ban je pohvalio OEBS kao veliku regionalnu organizaciju u kojoj se odluke donose konsenzusom, za doprinos međunarodnoj saradnji, prevenciji i rešavanju sukoba.

2024 © - Vesti online