Utorak 24.02.2015.
14:13 >> 16:37h
Tanjug

Sastanak o Ukrajini: Ministri zahtevaju prekid vatre i povlačenje teške artiljerije

Reuters
Ministri spoljnih poslova Francuske i Rusije: Loran Fabijus i Sergej Lavrov

U zajedničkom saopštenju koje je pročitao francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus, upućen je poziv sukobljenim stranama da "započnu sa potpunim prekidom vatre i kompletnim povlačenjem teškog naoružanja".

Oni su se, tokom tročasovnog sastanka u Parizu, takođe saglasili da je u tom području potrebno ojačati posmatračku misiju OEBS-a u istočnoj Ukrajini.

U zajedničkom saopštenju se od strana traži i da posmatračima omoguće pristup oblastima pod svojom kontrolom i da sa njima sarađuju u verifikaciji povlačenja teškog naoružanja.

To je bio prvi susret ministara inostranih poslova "normandijskog kvarteta" nakon što su lideri te četiri zemlje postigli sporazum u Minsku 12. februara.

Odlukom iz beloruske prestonice dogovoren je prekid vatre, povlačenje teškog naoružanja i ustavna reforma koja će uzeti u obzir legitimna prava stanovništva Donbasa, na istoku Ukrajine. Dogovor je stupio na snagu 15. februara..

Generalni sekretar OEBS Lamberto Zanijer ocenio je da je primirje u Ukrajini "veoma značajno" smanjilo nivo razmene vatre između ukrajinskih i pro-ruskih snaga, mada je nasilje i dalje prisutno i ono mora da se okonča.

Zanijer je potvrdio grupi novinara da su posmatrači OEBS-a u Ukrajini prijavili veliki broj prekršaja primirja na jugu i neke ograničene incidente oko grada Debaljceva koji su, prošle nedelje, zauzele proruske snage suprotno proglašenom prekidu vatre.

Razmene vatre ima i oko aerodroma u Donjecku koji drže "separatisti" od januara, prenela je agencija AFP.

Britanska agencija Rojters navodi da Kijev i njegovi saveznici sa Zapada pokušavaju da utvrde da li će se "prorusi sada zaustaviti ili će nastaviti da napreduju dublje u teritoriju koju Kremlj naziva ''Novorusija''", više od nedelju dana pošto su "pobunjenici koje podržava Moskva ignorisali mirovni sporazum i zauzeli jedan strateški grad".

Istovremeno ukrajinska vojska saopštava da ne može da počne sa povlačenjem teškog naoružanja sa linije fronta, jer proruske snage "nisu prestale da napadaju vladine položaje".

2024 © - Vesti online