Utorak 24.02.2015.
13:15
rs.sputniknews.com

Ponos Rusije: Ovako izgleda "najpametniji tenk" na svetu

youtube.com/arronlee33
Ponos ruske vojske: Kombinacija svih inovacija u izgradnji borbenih vozila u poslednjoj deceniji

Na listi "potrepština" ruske vojske za 2015. godinu jedna od glavnih stavki su upravo ova vozila, prenosi Raša tudej pisanja ruskih medija. Dvadeset tenkova navodno je već gotovo i dostavljeno za program obuke vojnika.

Tačne karakteristike i izgled tenka biće viđeni na paradi povodom Dana pobede, na Crvenom trgu, 9. maja, a priliku da se bolje pogleda ovo borbeno vozilo javnost će imati na izložbi oružja i vojne opreme ("Russina Expo Arms"), od 9. do 12 septembra.

"Armata" je, prema pisanju medija, kombinacija svih najznačajnijih inovacija u dizajnu i izgradnji borbenih vozila u poslednjoj deceniji.

Glavna platforma tenka poseduje bespilotnu, daljinski kontrolisanu kupolu, naoružanu topom kalibra 125 milimetara. Njegova energija biće veća od dosadašnjih najboljih svetskih topova. Njegovo 125-milimetarsko oružje ima 15 do 20 odsto bolju preciznost, a njegova ugaona disperzija izbacivanja vatre je poboljšana 1,7 puta, a kako mediji navode, tenk može da poseduje i top od 152 milimetara, najmoćniji ikada montiran na borbeno vozilo.

Na kupoli će se nalaziti i top potkalibra 30 milimetara koji će služiti za razne mete, kao što su niskoleteći avioni i helikopteri.

Glavno oružje - teški mitraljez biće u stanju da spreči dolazne projektile, tačnije da neutrališe granate koje se približavaju brzinom i od 3.000 metara u sekundi.

"Armata" se smatra i jednim od najbezbednijih tenkova na svetu. Posada će se nalaziti u višeslojnoj oklopnoj kapsuli, odvojenoj od kontejnera sa municijom, a pošto je u potpunosti kompjuterizovan potrebna su samo dva vojnika da njime upravljaju.

Tenk bi trebalo da ima potpuno mehanizovano električno pokretanje dizel-motorom od 1.200 konjskih snaga. RT navodi i da "armata" ima potencijal da se razvije u potpuno robotizovano vozilo.

Ruskoj vojsci, prema prvim procenama, potrebno je oko 2.300 ovakvih tenkova.

2024 © - Vesti online