Utorak 24.02.2015.
12:19
24sata.rs

Zemlja besmisla: Završili fakultet, a beru voće, konobarišu...

successfulworkplace.com
Potraga za poslom: Prema evidenciji biroa, više od 6.500 mladih Novosađana je nezaposleno

- Sedam godina sam na birou i izgubio sam svaku nadu da ću se na taj način zaposliti. Imam 30 godina i ni dan radnog staža. Radio sam kao konobar, prodavao u trafici, letos sam išao u Banat da berem voće... Izgubio sam svaku nadu da ću u ovoj državi ikada raditi u struci - kaže Aleksandar Stakić, diplomirani pravnik.

Prema evidenciji novosadske filijale NSZ-a, na birou rada ima čak 236 diplomiranih pravnika. I pored ovih podataka, Pravni fakultet u Novom Sadu svake godine upiše 700 studenata, a na privatnim fakultetima bude upisano još oko 200 ljudi. Ništa svetliju budućnost nemaju ni mladi ekonomisti.

Bojana Preradović ima 26 godina i diplomirani je ekonomista. Bezuspešno posao traži već godinu dana, kako putem sajmova, tako i putem raznih vrsta konkursa.

- Upisala sam ekonomiju misleći da ću lako naći posao. Međutim, već na drugoj godini fakulteta slušala sam priče svojih starijih kolega koji ne mogu da se zaposle. Mislila sam da će biti bolje, a sada sam u istoj situaciji kao i oni - kaže Preradović.

Poseban problem je radno iskustvo, koje se očekuje od mladih stručnjaka, a koje nisu imali gde da steknu.

- Moj CV je pun radnog iskustva, ali nijedno nije iz struke. Završio sam fiziku i godinama pokušavam da se zaposlim u prosveti. U međuvremenu sam radio sve što mi je nuđeno, a poslednjih pet meseci radim u prodavnici elektroopreme - kaže Ivan Herceg.

Pored slabe ponude, jedan od ključnih razloga što se i s fakultetskom diplomom sve teže dolazi do posla jeste neusklađenost ponude i potražnje. Većina fakulteta u Novom Sadu upisne kvote nije menjala godinama, tako da se još školujemo za zanimanja koja su bila tražena pre dve decenije.

2024 © - Vesti online