Ponedeljak 23.02.2015.
19:26
Tanjug

"Srbija za jačanje uloge UN u očuvanju svetskog mira"

Beta/AP/B. M.
Rešavanje krize moguće samo dijalogom: Ivica Dačić

 -U osnovi poštovanja međunarodnog prava i vladavine prava pre svega je poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta svake zemlje, a rešenje svake krize, ne vojna intervencija, već samo dijalog", rekao je Dačić na otvorenoj debati Saveta bezbednosti UN, pod nazivom "Osvrt na istoriju, potvrda snažne posvećenosti svrsi i principima Povelje UN – rekao je Dačić.

Jedna suverena država, prema njegovim rečima, ne može nastati tako što će poništiti postojanje i suverenitet druge, a prava građana jedne zemlje ne smeju da budu ostvarena kroz kršenje prava drugih.

Dačić je istakao da Srbija podržava napore da se sagledaju i pronađu mogućnosti i načini unapređenja rada svih organa i tela UN, posebno na planu očuvanja međunarodnog mira i bezbednosti i jedinstvenog reagovanja na najsloženije bezbednosne izazove i pretnje.

On je naveo da zajednički cilj - učiniti svet boljim, razvijenijim i pravednijim - podrazumeva međunarodnu saradnju zasnovanu na načelima jednakosti država, odricanju od upotrebe sile, nemešanju u unutrašnje stvari drugih država, poštovanju teritorijalnog integriteta, mirnom rešavanju sporova i međusobnom poštovanju.

To su osnovni principi kojima se Srbija rukovodi i u svojoj spoljnoj politici i kao predsedavajući OEBS-u, naglasio je Dačić.

On je rekao da je partnerstvo OEBS-a sa UN od vitalnog značaja za očuvanje dugoročnog mira i bezbednosti na geografskom prostoru od Vankuvera do Vladivostoka.

2024 © - Vesti online