Ponedeljak 23.02.2015.
16:28
Beta

Junker: Izjave grčkih lidera zategle odnose Berlina i Atine

Beta/AP/G. V. W.
Varnice na relaciji Grčka - Nemačka: Aleksis Cipras i Žan Klod Junker

- Kada jedan premijer za nedelju dana dva puta uvredi Nemce, ne mislim da je to najbolji način da se vlada. Naprotiv, to dovodi do ponovnih zatezanja (u odnosima dve zemlje) - rekao je Junker nemačkom nedeljniku Virtšaftsvohe.

On je dodao da, povodom rasprava o Grčkoj, u Atini "ima mnogo pogrešnih formulacija", ali da će se to "sa vremenom" promeniti.

Nemačka je među prvim zemljama koja je odbacila zahteve nove vlade u Atini da se promene uslovi pod kojima Grčka dobija finansijsku pomoć od međunarodnih kreditora, naglašavajuci da se prethodni dogovori moraju poštovati.

U petak uveče zemlje evrozone i Atina postigle su dogovor o produžetku pomoći za Grčku za četiri meseca, ali pod uslovom da Grci predstave plan o budućim reformama. 

Junker je izrazio sumnju povodom izjave grčkog premijera Aleksisa Ciprasa da će minimalna mesečna plata u Grčkoj biti povećana na 751 euro.

- Ako Grčka poveća minimalnu platu, šest zemalja u Evropi imaće manji minimalac, a među njima su Slovačka i Španija - rekao je predsednik Evropske komisije.

On je rekao da veruje da će Grčka ostati u evro zoni.

2024 © - Vesti online