Utorak 24.02.2015.
06:30
pozdravsuncu.com

Rešite se dosadne, masne kose!

azzurohairdesign.com
I ružno izgleda i čudno miriše (da ne kažemo - smrdi!)

Postoje različite teorije zbog čega se kosa masti. Prema istraživanjima sprovedenima u SAD-u, mašćenje kose može prouzrokovati blaži ili jači hormonalni poremećaj, stres, kontracepcijske pilule, pa čak i često češljanje kose. Naime, s češljem ili četkom za kosu s kojim na neki način stružete po korenu kose, skidate masnoću i prenosite je na vrhove kose.

Osim toga, za masnu kosu može biti krivo vlažno vreme, masna hrana, često prolaženje prstima kroz kosu, te razni preparati za kosu.

Kako prati kosu

Kada kupujete šampon tražite šampon koji je namenjen za masnu kosu ili volumen. Nešto noviji šamponi protiv masne kose imaju manje hemikalija nego oni starije proizvodnje, što bi trebalo smanjiti iritaciju. Isperite kosu u mlakoj vodi jer vruća voda povećava mogućnost mašćenja. Ako je ikako moguće, nemojte upotrebljavati regenerator za kosu, a ako baš morate, nanosite ga samo na vrh kose.

Između pranja, kosu dirajte i češljajte što manje. Možete pokušati s vrlo malom količinom bebi pudera kako bi vam upio višak masnoće ili sa šamponom u spreju.

I frizura je važna

Verovali ili ne, čak stil frizure koju nosite može uticati na mašćenje vaše kose. Ako vam se kosa brzo masti izaberite frizuru koju je lako održavati i daje vašoj kosi volumen. Kosa rezana u više slojeva, daje utisak punije kose i iako će vam biti masna neće tako izgledati. Izbegavajte frizuru sa šiškama, jer prvo će se po njima vidjeti da vam je kosa masna. Pomerite kosu s lica što je više moguće, a ako imate dugu kosu, složite ju u rep.

 Ako je ikako moguće, nemojte upotrebljavati fen, ali ako ne možete bez njega, sušite kosu na nižim temperaturama. Lagane kovrčice će vam pomoći da kosa ne bude slijepljena pa  se neće toliko mastiti.

Domaći recepti

1. Uzmite sapun na prirodnoj bazi, isecite ga na komadiće i preko noći ostavite u vodi. Zgnječite da ujutro i ocedite. U sapun pomešajte puder na bazi biljke acacia concinna i operite kosu.

2. Možete prokuvati dve šake sveže mente u tri decilitara vode i to 20 minuta. Nakon toga, odstranite ostatke lišća iz mente tako da tečnost procedite, a nju ohlađenu pomešajte sa šamponom.

4. Ukoliko ne želite upotrebljavati regenerator, upotrebite limunov sok.

5. Ako želite prirodni losion za kosu u čašu vode umešajte dve kašičice sladnog sirćeta i malo soli. Stavite smesu na koren kose, pustite da stoji sat vremena i isperite u mlakoj vodi, očešljajte i osušite.

2024 © - Vesti online