Ponedeljak 23.02.2015.
10:21
Beta

Komorovski: Nenaoružavati Ukrajinu je greška!

Beta/AP/C. D.
Mir je tako relativna kategorija... (na fotografiji Komorovski i Obama)

- Početnička greška su priče da se isključuje neka opcija, jer snaga opcije i jeste u tome da je tu, svima vidljiva. Ukoliko se govori da razmatramo naoružavanje Ukrajine, ali ne bi nam bilo drago da tome pribegnemo, to deluje na Rusiju. Ako govorimo da to uopšte ne dolazi u obzir, ruska strana zna da ima znatno veći manevarski prostor i mogućnost da donese opasne odluke - kazao je Komorovski poljskoj javnoj televiziji TVP.info.

Kao i mnogi poljski komentatori i analitičari ovih dana, predsednik je upozorio da demonstracije sile Zapada povodom sukoba u Ukrajini ne moraju nužno da budu tenkovi ili vojni avioni.

- Glavna snaga Evropske unije je privreda i to treba imati na umu, i posegnuti za tom snagom, a pre svega obezbediti da zapadni svet bude jedinstven u pitanju Ukrajine - rekao je Komorovski.

- Svi vidimo da bez učešća Rusije tog rata odavno više ne bi bilo ili bi bio prigušen. Treba jasno ukazati na odgovornost Rusije za taj rat, a rešenje i ključ za primenu sporazuma iz Minska ima Moskva - kazao je Komorovski koji je u nedelju boravio u Kijevu na obeležavanju godišnjice demonstracija na Majdanu.

Komorovski je ponovo upozorio da Poljska i Zapad moraju da se naoružaju strpljenjem, uprkos svemu, a crna scenarija eventualnog širenja sukoba na baltičke republike ili na Poljsku, samo razmotriti kako bi se na to bilo spremno, ali u nadi da se neće ostvariti.

- Uprkos svemu, treba imati mnogo strpljenja, zato što je razgovor uvek bolji. Pitanje je sada da li će Vladimir Putin potvrditi svoj potpis tako što će realizovati sporazum iz Minska ili će svoj  potpis i potpise ostalih lidera dovesti pod sumnju dopuštajući operacije kao u Debaljcev - kazao je poljski predsednik.

2024 © - Vesti online