Ponedeljak 23.02.2015.
09:12
A. K. - Vesti

Švajcarska: Vojna obaveza i za žene!?

Denis Frojdevaks

- Moramo se osigurati sa najboljim kadrovima i uzeti sebi najbolje ljude, jer će za deset do dvadeset godina biti veliki problem u našoj vojci po pitanju dobrih kadrova - rekao je Frojdevaks švajcarskim medijima.

- U prethodnih nekoliko godina žene su ravnopravne s muškarcima na mnogim poljima zato treba da imaju i iste dužnosti kao i muškarci - mišljenja je Frojdevaks, ali nije odgovorio na pitanje zašto još žene nemaju iste plate kao i muškarci, što je jedan od argumenata protiv regrutovanja žena u vojsku.

Zanimljivo je da je Frojdevaks naveo norveški model za regrutaciju, koji je prošle jeseni proširen i na regrutaciju žena u vojsku zbog njihovog većeg udela. On smatra da bi u vojsci trebalo da budem barem 30 posto žena i da bi taj broj mogao da poboljša kvalitet kadrova, ali prednost mešanja polova u vojsci i da bi to bilo veoma pozitivno u svakom pogledu.

U Ministarstvu odbrane Švajcarske trenutno se razmatraju planovi o reformi švajcarske vojske, a među njima i veći udeo žena u vojnim službama.

2024 © - Vesti online