Nedelja 22.02.2015.
20:10
Blic

Za pet godina Niš dobio 1.086 Albanaca

wikipedia.org/Alxadj
Panika zbog doseljenika: Građani najvećeg grada na jugu Srbije dobijali letke protiv "albanizacije Niša"

Iz niške policije je zvanično saopšteno da je ovaj broj prebivališta dat osobama sa područja AP Kosovo i Metohija, bez navođenja nacionalne pripadnosti, ali budući da se zna da kosovski Srbi imaju status raseljenih lica, nesumnjivo je da su u pitanju Albanci, piše “Blic“.

Ovim podatkom su praktično demantovane glasine o “masovnoj albanizaciji Niša” po kojoj navodno, počev od 2010. godine, prebivalište u najvećem gradu na jugu Srbije godišnje traži po desetak hiljada kosovskih Albanaca.

Tema je postala posebno vruća nakon što je pre nekoliko dana - pozivajući se na nezvaničnu “statistiku” da je samo u 2010. godini zatraženo 11.000 prebivališta - Nišlijama podeljen veliki broj letaka neimenovanog autora “protiv albanizacije Niša”.

Prema zvaničnim podacima niške policijske uprave, najveći broj prebivališta u Nišu odobren je 2010. godine - 313, a onda sledeće godine duplo manje (157). U 2012. godini prebivalište je dobilo 184 građana sa područja KiM, u 2013. godini 192, a u 2014. ukupno 240 ljudi. Čak i ako se statistici doda i broj odobrenih boravišta, ukupna brojka je daleko manja od petocifrene. Naime, za pet godina odobreno je ukupno 985 boravišta u Nišu Albancima sa područja Kosmeta.

No, nisu svi koji su aplicirali za prijavu prebivališta uspeli i da ga dobiju. U pomenutom petogodišnjem periodu odbijen je 231 zahtev, od čega 100 zahteva u 2010. godini. Prijava boravišta odbijena je u 135 slučajeva, a najviše u 2011. godini.

Leci protiv albanizacije

U lecima protiv “albanizacije Niša” koji su pre tri dana deljeni navodilo se da je navodno od januara do septembra 2010. godine blizu 11.000 Albanaca prijavilo prebivalište na teritoriji opštine Medijana, a podseća se i na hapšenje policajaca u Merošini iste godine jer su “omogućili većem broju Albanaca da na osnovu lažnih dokumenata prijave prebivalište na teritoriji te opštine”. U letku se tvrdi da Albanci sa Kosova preko posrednika kupuju nekretnine u Nišu, da su postali vlasnici preko 300 stambenih jedinica i da im u tom poslu, “nažalost, pomažu Srbi”. Podseća se i na izjavu ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića da je više od 60.000 Albanaca podnelo zahtev za izdavanja pasoša Srbije.

- Za građane koji podnose zahtev za prijavu prebivališta ili boravišta vrši se terenska provera kako bi se ustanovilo da li se nalaze zaista na adresi koju su naveli u svom zahtevu. Rešenja o poništenju prebivališta donosila su se u slučajevima kada se proverom na terenu utvrdilo da se lica sa AP KiM koja imaju prijavljeno prebivalište ne nalaze na prijavljenoj adresi - rečeno je "Blicu" u Policijskoj upravi u Nišu.

Prijava prebivališta i boravišta stanovnika sa područja KiM, napominju u policiji, vrši se u skladu sa uredbom o postupku utvrđivanja ispunjenosti propisanih uslova za izdavanje pasoša za lica sa AP Kosovo i Metohije, objavljenom u "Službenom glasniku“ 2009. godine.

2024 © - Vesti online