Nedelja 22.02.2015.
19:25
Beta

Grčki levičar oštro kritikovao Ciprasa: Siriza nije ispunila svoja obećanja

Reuters/J. K.
Manolis Glezos i Aleksis Cipras na jednom od skupova grčke Sirize

- Izvinjavam se grčkom narodu što sam učestvovao u toj iluziji - rekao je najstariji poslanik Evropskog parlamenta u blogu u kojem piše da žali što se posle svega jednog meseca vlasti Siriza, njena "obećanja nisu ostvarila".
 

I što je još gore, piše Glezos, "prekrštavanjem 'Trojke' (predstavnika međunarodnih poverilaca Grčke) u 'institucije', 'memoranduma' (o uslovima kreditne pomoći) u 'sporazum', a 'poverilaca' u 'partnere'.., ne menja se praktično ništa", ukazao je Manolis Glezos povodom semantičkih promena unetih na insistiranje Atine u kompromisni sporazum Grčke i drugih zemalja evrozone, utvrđen u petak.

Izabran kao evroposlanik Sirize maja 2014. godine, Glezos je pozvao stranačke funkcionere da se hitno sastanu "da bi odlučili da li to prihvataju... pre nego što bude prekasno".

Vlada je odgovorila na kritiku svog najstarijeg zvaničnika rekavši da je Glezos "verovatno loše informisan" i da se "nastavljaju teški pregovori" sa evrogrupom.

Veoma cenjen u Grčkoj i posebno poznat jer je nacisticku zastavu skinuo sa Akropolja 1941, a potom bio učesnik svih političkih borbi, zbog čega je godine proveo u zatvorima u doba vladavine monarhističke desnice, Manolis Glezos se pridružio stranki radikalne levice Siriza, a prethodno je bio poslanik socijalističke stranke PASOK.

Posle teških pregovora u Briselu, vlada Aleksisa Ciprasa se u petak uveče sporzumela sa kreditorima o produženju finansijske pomoći Grčkoj do kraja juna. Atina tek treba da do ponedeljka uveče podnese spisak reformi da bi njeni poverioci odobrili taj sporazum.

U Grčkoj se govori o raspadu Sirize zbog njenih prevelikih ustupaka u pregovorima, kojima odstupa od širokih predizbornih obećanja.

2024 © - Vesti online