Ponedeljak 23.02.2015.
05:45

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

Nema Goše, svima loše

N. Jojić
Opustela robna kuća Beograd podseća na neka bolja vremena

U glavnoj ulici oronula višespratnica Robne kuće Beograd koja starije žitelje podseća na vreme kada se dobro zarađivalo. Na šetalištu većinom penzioneri koji godinama izdržavaju svoju decu i njihove porodice koji su bez posla.

- Pred najezdom globalizacije i onoga što se zove demokratijom nestala je bivša Jugoslavija, a sa njom se urušila i srpska privreda. U tom kolapsu je među prvima stradala Smederevska Palanka, odnosno fabrika širokog proizvodnog spektra, holding Goša - kaže ekonomista Radovan Adžić (63) vlasnik knjigovodstvene agencije koji je nekad radio u Goši.

- Počeo sam u Goši 1982. kada je u njoj bilo zaposleno više od 7.500 radnika, a sa ostalim njenim pogonima u bivšoj Jugoslaviji oko 13.000 radnika. Od svega toga ostalo je samo sećanje. Danas radi samo FOM koji proizvodi opremu za rudare i upošljava između 400 i 500 radnika. Tu je i fabrika Goša-šinska vozila koju su kupili Slovaci, ali tamo ljudi više ne rade nego što su na poslu, a platu i ne primaju - kaže Adžić srećan što se na vreme "odmetnuo" u privatnike.

Trećina žitelja Smederevske Palanke danas živi na granici egzistencije.

- Sve se urušilo, pa i život mnogih porodica. Bio sam član konzorcijuma Goša montaže, sad sam na plaćenom odsustvu i bolestan. Ono što primim sve dam za lekove - kaže Slavko Živanović (55) nekadašnji radnik Goše koja se nalazi na spisku firmi koje je Vlada Srbije odredila za stečaj.

N. Jojić
Penzionerka Mirjana Popadić ispratila ćerke u Ameriku

Penzionerka Mirjana Popadić (62), inače elektroinženjer, živi u Smederevskoj Palanci 41 godinu.

- Rodom sam iz Svilajnca, a u Palanci sam od kada sam se zaposlila u Goši. Moje dve ćerke, Ana i Jelena, žive u Americi zbog čega sam srećna jer je ovde sve gore. Moja komšinica se zaposlila u kineskoj prodavnici, radi 12 sati dnevno za bednu platu od 100 evra, i još je srećna jer ima kakav takav posao - ispričala nam je Mirjana.

2024 © - Vesti online