Petak 23.04.2010.
13:24 >> 15:30h
Tanjug

Monasi traže povratak vladike Artemija

Monasi i vernici traže povratak vladike raško-prizrenskog na tron

Na konferenciji za novinare, monah Antonije je najavio mirnu predaju peticije Arhijerejskom saboru koja će biti uručena Srpskoj patrijaršiji prvog dana redovnog prolećnog zasedanja najvišeg tela SPC, u 15 časova.


Otac Antonije, nekadašnji zamenik igumana Crne reke, protiv koga je pokrenut postupak raščinjenja zbog monaške neposlušnosti, tvrdi da većina monaštva Eparhije raško-prizrenske ne podržava sadašnju upravu SPC na Kosovu i Metohiji i protivi se menjanju pravoslavnog svetootačkog učenja.


Tri četvrtine monaha Eparhije raško-prizrenske, kako tvrdi otac Antonije, iskazali su svojim potpisima podršku vladiki Artemiju što znači trećinu ukupnog monaštva SPC.

Prema njegovim rečima, "zabrinuto pravoslavno monaštvo moli sveti Sabor episkopa" da razmotri dešavanja u Eparhiji raško-prizrenskoj, a i druga pitanja uključujući i javne preuranjene izjave prema kojima "episkop Artemije neće proći bez kanonskih posledica".


Novinarima je pročitan i proglas Svetosavskog narodnog pokreta koji se zalaže "za očuvanje drevnih vrednosti naše Crkve", a o položaju monaha i monahinja pod novom upravom govorila je prevodiolac vladike Artemija Kosara Gavrilović koja je u februara ove godine po nalogu eparhijskog administratora napustila manastir Gračanicu.


Na zvaničnom sajtu Eparhije raško-prizrenske, kojom sada upravlja administartor vladika Atanasije Jeftić, u više navrata su objavljivana upozorenja vernicima da se ne osvrću na prikupljanja potpisa i oglašavanje monaha kojima je, kako je rečeno, uskraćeno pravo činodejstvovanja gde spadaju i monasi manastira Crna reka i Sveti Arhangeli.

I vernici traže povratak vladike Artemija

Vladika Artemije

Skupština zajednica opština Kosova i Metohije izrazila je danas očekivanje da će Sabor Srpske pravoslavne crkve na predstojećem redovnom zasedanju vratiti na episkopski tron vladiku Artemija, koji je odlukom Sinoda privremeno razrešen rukovođenja Eparhijom raško-prizrenskom.

U otvorenom pismu patrijarhu Irineju i arhijerejima SPC, Skupština zajednica opština Kosova i Metohije navodi se da je Artemije "pravi garant i jedina nada" opstanka Srba u južnoj pokrajini.

U pismu, koje je potpisao predsednik Skupštine zajednica opština Kosova i Metohije Radovan Ničić, ističe se da je danas situacija u Eparhiji raško-prizrenskoj gora nego pre razrešenja vladike Artemija.

U pismu se ocenjuje da su sve optužbe protiv vladike Artemija neosnovane, da je njegovo razrešenje "političko", i da je usledilo zbog toga što je on kritičar vlasti u Beogradu i aktuelne politike prema Kosovu i Metohiji, zato što je iskazao "tvrd nacionalan pristup" prema privremenim institucijama u Prištini i diplomatama zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova.

"Sigurno je jedan od motiva za smenu vladike bio i njegov odnos prema ekumenizmu kao i o dolasku pape u Srbiju, gde su stavovi našeg vladike, koje mi apsolutno podržavamo, tradicionalni i konzervativni", navodi se u pismu.

2024 © - Vesti online