Subota 21.02.2015.
21:52
Blic

Na ribanju kod Zorane: Direktore, ko si ti da smenjuješ ljude?

Fonet/Z. M.
Opasna ministarka: Zorana Mihajlović muku muči sa menadžmentom "Železnica"

Prvi gaf direktor je napravio u prvih deset dana svog postavljenja, kada je bez saglasnosti Vlade napravio pravu čistku: smenio 29 direktora, pomoćnika i savetnika i imenovao 20 novih. Među novozaposlenima je i Manojle Selaković, stric ministar pravede Nikole Selakovića, piše "Blic".

Usledio je sastanak menadžmenta sa ministarkom, na kojem im je decidirano naglasila da imaju rok od 24 sata da stvari vrate na početno stanje i da sa spiskom predloga ponovo dođu kod nje. Izlazeći iz kancelarije im je napomenula još i da to nije njeno naređenje već premijerovo.

Umesto toga, već sledećeg dana iz “Železnica” je stiglo obrazloženje u kojem je navedeno da su svi koji su smenjeni zapravo nesposobni, a da su na njihova mesta postavljeni iskusni kadrovi. To je bila kap koja je prelila već punu čašu, pa je ministarka Mihajlović poslala dopis u kojem pita zašto su onda umesto iskusnog direktora pravnih poslova postavili čoveka koji nikad nije radio u “Železnicama”.

Rukovodstvo ovog preduzeća tvrdi da je smenama i smanjenjem broja funkcija smanjilo troškove za 14 miliona dinara na godišnjem nivou. Ipak, razrešeni rukovodioci ni do danas nisu raspoređeni na drugo radno mesto, pa tako primaju istu platu kao i do sada, pa od uštede nema ništa jer “Železnice” sada za iste pozicije isplaćuju dve plate.

“Železnicama” je vraćen na doradu i “Biznis plan za 2015” jer je prema oceni Zorane Mihajlović “preskroman”. Ministarka je tražila da povećanje broja putnika bude najmanje 30 odsto umesto predloženih 7,3 odsto, a obima prevoza robe 20 odsto umesto 3,5 odsto.

Šta piše u dopisima

Bez saglasnosti Vlade ste pravili kadrovske promene, navodeći da se radi o iskusnim i profesionalnim kadrovima, a onda ste za direktora pravnih poslova imenovali ljude koji nikad nisu radili u „Železnicama“.

Koje su to zakonske prepreke koje ne dozvoljavaju da postavite smenjene direktora na odgovarajuća radna mesta?

Sprovedite naloge dogovorene 4. februara, bez odugovlačenja... jasno vam je stavljeno do znanja koje aktivnosti i u kom roku.

Ono što je ipak najviše zabolelo menadžment je to što je Mihajlovićeva stavila veto na njihov plan da u ovoj godini zaposle 289 ljudi.

Zorana Mihajlović juče nije odgovorila na pitanja “Blica” o dešavanjima u "Železnicama“, a za komentar nije bio dostupan ni direktor Miroslav Stojičić.

Zorana ipak čita Tomislava Nikolića

Potpredsednica Vlade i SNS Zorana Mihajlović, koja je na pitanje da li je pročitala dva naučna rada predsednika Tomislava Nikolića juče za “Blic” izjavila “ne, nisam, ali nemam šta da pročitam”, sada se predomislila. U novom odgovoru pres služba minsitarke navodi da je došlo “do greške” i da je pravi odgovor ministarke “ne nisam ali nemam nista protiv da pročitam”.

- Tehničkom greškom u odgovoru “Blicu” izostavljena je reč “protiv”, što suštinski menja smisao odgovora. Upravo potpredsednica Vlade kao profesor Univeziteta, nema ništa protiv čitanja novih naučnih radova. Izvinjavamo se zbog grube greške - navodi se u odgovoru pres službe ministarke Zorane Mihajlović.

2024 © - Vesti online