Subota 21.02.2015.
20:33
Beta, Srna

Cipras: Grčka okreće leđa štednji ali ne i teškoćama

AP/ P. G.
Prave teškoće su tek pred Grcima: Aleksis Cipras

- Dobili smo bitku, ali ne i rat. Stvarne teškoće su tek pred nama - rekao je Cipras u televizijskom intervjuu ocenjujući da kompromisom s Briselom, zemlja okreće leđa "merama štednje i trojci" stranih kreditora.

Grčka mora do ponedeljka da predstavi svoj plan reformi jer je Evrogrupa odlučila da prodruži za četiri meseca plan finansijske pomoći Grčkoj, ali pod njenim uslovima.

Za sada ne postoji garancija da će Cipras dobiti zeleno svetlo od Evrogrupe za deo reforme koje predviđa da sprovede ove godine, među kojima su povećanje minimalne zarade i malih penzija, zaštita zaplenjene imovine i prestanak privatizacije.

Podrška Nemačke

Nemački parlament verovatno će podržati četvoromesečno produženje programa pomoći Grčkoj, pod uslovom da zvanična Atina, kao što je i obećala na sastanku u Briselu, predstavi paket reformi, izjavio je član vladajuće stranke CDU Folker Kauder.

- Grci sada da treba da urade svoj domaći zadatak. Nakon toga, Bundestag će moći da izglasa produženje programa pomoći - rekao je Kauder, vođa parlamentarne grupacije stranke CDU na čelu sa kancelarom Angelom Merkel, u intervjuu za list "Velt am zontag".

Kauder je rekao da je Grčka konačno shvatila da ne može da okreće glavu od realnosti.

2024 © - Vesti online