Nedelja 22.02.2015.
08:15
D. Dekić - Vesti

Projekat "Srbija na vezi" (6): Mladi naučnici beže iz zemlje

Mia Milovanović

- Za projekat "iSrebia" čula sam od drugarice, prijavila se i tako stupila u vezu sa dr Aleksićem sa Univerziteta u Nagoji, katedre za psihijatriju. Na mom Fakultetu ima šest smerova, a ja sam odabrala specijalnu edukaciju i rehabilitaciju osoba sa smetnjama u mentalnom razvoju. Kada sam saznala za projekat mladih u "iSerbia" učinio mi se zanimljivim, a gledajući listu potencijalnih mentora naših stručnjaka iz dijaspore, shvatila i da je reč o vrlo ozbiljnom poduhvatu - priča Mia.

Sa dr Aleksićem je, kaže, lako ostvarila komunikaciju.

- Dogovorili smo se da bi najbolje bilo da odradimo zajedničko istraživanje, a pošto sam saznala da je dr Aleksić mentor i studentkinji Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, na njegov predlog smo udružili snage. Našli instrumente, i uz pomoć Instituta za mentalno zdravlje u Beogradu započeli istraživanje bazirano na ranom otkrivanju poremećaja iz autističnog spektra kod dece do 30-og meseca života - otkriva naša sagovornica i objašnjava da njih troje pišu zajednički rad koji planiraju da pošalju nekom od stručnih časopisa. Posebno zadovoljstvo joj je bilo kada je dr Aleksića upoznala tokom njegove posete Beogradu. Za projekat "Srbija na vezi" ima samo pohvale, jer je njoj pomogao svojim iskustvom, ali i utvrdio temelj za dalja usavršavanja.

- Mislim da bi država trebalo da se više pozabavi mladima, pogotovo mladim umovima. Da im pruži bolje uslove usavršavanja, edukacije i obezbedi posao da znanje i primene. Nažalost, u Srbiji se o mladima najmanje brine. Sve više mladih odlazi u zemlje koje im nude usavršavanja i posao, ali se kod nas ništa ne radi povodom toga - kaže buduća naučnica - nadam se da će napraviti više projekata poput "Srbije na vezi". Samim tim će zadržati mlade naučnike u zemlji, radi njenog boljeg i uspešnijeg razvoja.

Praktičan rad

Marija Trajković je u oblasti fototonike i optike sarađivala sa profesorom dr Goranom Mašanovićem, koji živi i radi u Velikoj Britaniji, a stekla i praktično iskustvo boraveći po pozivu mentora na Univerzitetu u Sautemptonu.

- Jako sam zahvalna na toj prilici koja mi se pružila, jer sam teorijsko znanje upotpunila praktičnim eksperimentalnim radom - priča studentkinja.

Pokreni se sam

Ivanu Stosevskom mentor u oblasti hemijskog i mehaničkog inženjerstva bila je dr Jasna Janković iz Kanade. On smatra da je odlično što student mora sam da pokrene inicijativu o temi, programu, načinu komunikacije sa mentorom i dodaje da mu je to poboljšalo komunikacione veštine.

- Mentorstvo je uticalo da brže i lakše realizujem projekte kojima se trenutno bavim na doktorskim studijama - kaže budući naučnik.

contemplativemammoth.files.wordpress.com
Mladi naučnici maštaju o nekim boljim uslovima života i rada

Projekat Srbija na vezi:

1. Dijaspora poklanja znanje

2. Učim da razmišljam drugačije

3. Promene na globalnom tržištu

4. Srbija za naučnike ne haje

5. Država i univerziteti ćute

Kraj

2024 © - Vesti online