Petak 23.04.2010.
12:38
Tanjug

Malović: Alternativne sankcije i za niške osuđenike

Ove sankcije ne predstavljaju ublažavanje kazne ili aboliciju: Snežana Malović



Malović je posle potpisivanje Memoranduma rekla da će on omogućiti realizaciju alternativnih sankcija na teritoriji Niša i da će njime biti uspostavljena saradnja između povereničke službe Uprave za izvršenje krivičnih sankcija i preduzeća i ustanova čiji je osnivač grad Niš.

''Od početka primene alternativnih sankcija u Srbiji za sada je izrečeno 97 presuda kazne rada u javnom interesu i 60 mera nadzora'', rekla je Malović.


Ona je napomenula da je jedan od najvažnijih preduslova za uspešnu realizaciju sprovođenja alternativnih sankcija aktivno učešće lokalne zajednice i da se alternativne sankcije već sprovode u nekoliko gradova u Srbiji.

Slovo zakona

 

Krivičnim zakonikom Republike Srbije propisane su krivične sankcije kazna rada u javnom interesu i mera upozorenja uslovne osude sa zaštinim nadzorom koji humanizuju kaznenu praksu i koje ne vređaju ljudsko dostojanstvo.


Rad u javnom interesu može se izreći kao glavna kazna za krivična dela za koja je propisan zatvor do tri godine ili novčana kazna, a u slučaju da osuđeni ne izvrši samo deo izrečene kazne rad u javnom interesu, zamenjuje se kaznom zatvora.


Malović je napomenuiula da ove sankcije ne predstavljaju nikakvo ublažavanje kazne ili aboliciju.


Osuđena lica zadržavaju svoj posao, a na ovaj način se štede značajna budžetska sredstva, jer svaki dan koji zatvorenik provede u zatvoru košta najmanje 1.000 dinara, rekla je Malović.


Evropska praksa, dodala je ona, pokazala je da se primenom alternativnih sankcija smanjuje broj povratnika.


Malović je zahvalila OEBS-u (Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju) koja je podržala ovaj projekat i pomogla da se on ostvari.

2024 © - Vesti online