Nedelja 22.02.2015.
05:06
M. T.

I lekari uče da budu medicinske sestre

Reuters/F.O'R.
Nadaju se da će kao medicinske sestre naći posao u inostranstvu

Svake godine oko 80 kandidata se vanredno upisivalo u ovu školu, a to je u poslednje vreme, prema rečima Svetislava Mladenovića, direktora škole, postala masovna pojava.

- Naša škola ima mogućnost na osnovu odobrenja koje dobijamo od Ministarstva prosvete da godišnje prekvalifikuje 60 kandidata, ali je broj prijavljenih uvek veći. Među onima koji dolaze na prekvalifikaciju veliki je broj fakultetski obrazovanih ljudi. Ne postoji ni starosna granica jer smo imali i kandidate koji imaju oko 60 godina i hteli su da uče za farmaceutskog tehničara - kaže Mladenović.

Diploma ove škole je za mnoge izazov jer je u inostranstvu, posebno Nemačkoj, Austriji, Norveškoj, Švedskoj ili nekoj drugoj zemlji u Zapadnoj Evropi, potražnja za medicinskim sestrama i tehničarima velika.

- Veliki je broj onih koji uporedo sa pohađanjem medicinske škole paralelno uče neki od stranih jezika - ističe Mladenović.

Pored Nišlija, sa diplomama fakulteta u ovu školu za prekvalifikaciju upisuju se sada i mnogi fizioterapeuti ili farmaceutski tehničari, za koje takođe nema posla.

2024 © - Vesti online