Petak 23.04.2010.
11:49 >> 12:59h
Tanjug

Reke u Srbiji se smiruju

Reke miruju, ali predstoje nove padavine

 
Situacija je nešto bolja i u selu Vitkovac, u opštini Aleksinac, rekao je Marić, iznoseći najnovije podatke o područjima koja su ugrožena poplavama.


Govoreći o stanju u leskovačkoj i zaječarskoj opštini, koje su najviše pogođene poplavama, Marić je rekao da je trenutno u Leskovcu u toku crpljenje vode iz 50 kuća u naselju Bobište.

Vranje i dalje bez vode


Krizni štab formiran posle velike havarije na vranjskom sistemu vodosnabdevanja, konstatovao je da se u poslednja 24 sata stanje na terenu nije promenilo.
"Stanje na akumulaciji brane 'Prvonek' i u koritu reke Banjštice, od juče se nije promenilo. To znači da ekipe JP 'Vodovod' ni danas neće moći da saniraju kvar na magistralnom cevovodu", rečeno je na sednici Štaba.
U Vranju niko od odgovornih u ovom trenutku nije spreman da kaže kada će havarija biti otklonjena i kada će preko 60.000 stanovnika grada dobiti vodu. Danas će građani biti snabdevani vodom za piće iz cisterni po već utvrđenom rasporedu, a da će na sedam najugroženijuh lokacija, biti postavljene plastične cisterne sa vodom za piće.

Tokom jučerašnjeg dana više od 20 pumpi i 70 vatrogasaca iz nekoliko jedinica od Beograda, Niša, Kraljeva, Jagodine, bilo je na licu mesta, dodao je Marić.


"Beli Timok je u koritu, voda se povlači, a šteta koja je ovoga puta pretrpljena je veoma velika", rekao je Marić, ističući da je dobra vest da je Prokuplje dobilo vodu.


U Vitkovcu je kraljevački regionalni spasilački tim celu noć proveo sa meštanima, jer je bilo ugroženo pedesetak kuća i zato što meštani, koji su starije osobe, nisu želeli da se evakuišu.


Marić je naveo da je u Đunisu situacija ista kao i juče, da je 20 domaćinstava poplavljeno i da su cele noći pripadnici sektora za vanredne situacije dežurali u tom kraju.


On je ocenio da je "danas dan koji će verovatno predstavljati predah, s obzirom na vremenske prilike" jer se u subotu i nedelju ponovo očekuju padavine.


Marić je istakao da je sektor sačinio plan reagovanja u najugroženijim delovima, izrazivši nadu da za tim neće biti potrebe, "ali ukoliko bude, bićemo spremni".


"U subotu i nedelju se očekuju nove padavine, ne takvog intenziteta i količine kao što je to bilo u danima koji su za nama i koji su doveli do ovih poplava, ali velika je količina vode prisutna svuda, tako da moramo da budemo pripremljeni i da reagujemo po potrebi", istakao je Marić.


Govoreći o problemu nedostatka vode u pojedinim opštinama, Marić je ocenio da je on nastao usled plavljenja renibunara i da je na lokalnim štabovima za vanredne situacije da, ukoliko je moguće, nađu rešenja.


Ukoliko nisu u mogućnosti da nađu rešenja, lokalni štabovi za vanredne situacije treba da se obrate sektoru za vanredne situacije, koji će u tom slučaju, kao što je više puta i dosad činio, obezbediti cisterne sa pijaćom vodom, dok se stanje ne normalizuje, rekao je Marić.


"I ovom prilikom apelujem na njih da se, ukoliko nekih problema bude a ne mogu sami da ih reše, obrate sektoru", dodao je Marić.

 

Na Dunavu mere odbrane od poplava


Preduzeće "Srbijavode" je saopštilo da se, kada je reč o reci Dunav sa pritokama, na Velikom Timoku kod Trnavca sprovode mere vanredne odbrane od poplava.


U Zaječaru na Crnom Timoku sprovode se mere redovne odbrane od poplava, a ukinute su mere redovne odbrane na rekama Beli Timok, Svrljiški Timok, Trgoviški Timok.


Na predlog rukovodioca odbrane na vodnom području "Sava-Dunav", a na osnovu podataka o razmerama poplavljenih površina usled izlivanja Belog Timoka, dat je predlog Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede za izdavanje naredbe za kontrolisano ispuštanje vode iz akumulacije "Grlište" na Grliškoj reci, u cilju smanjenja dotoka ka nizvodnom području i naselju.


Kada je reč o Velikoj Moravi, Južnoj i Zapadnoj Moravi sa pritokama, mere vanredne odbrane sprovode se na Pustoj reci u naselju Pukovac kod Doljevca, Toplici, Veternici i Jablanici u slivu Južne Morave.


Mere redovne odbrane sprovode se na reci Južna Morava, na Toponičkoj, Gabrovačkoj, u slivu Južne Morave i na reci Ibar u slivu Zapadne Morave.


Ukinute su mere odbrane na rekama Lugomir i Belica, na rekama Rači, Uglješnici, Jasenici u slivu reke Velike Morave i na reci Ibar u slivu Zapadne Morave.


Proglašeno je vanredno stanje od lokalne samouprave na neuređenim deonicama Južne Morave i pritokama.


Vodostaj na Belom Timoku je u porastu i stagnaciji, na Velikom i Crnom Timoku u opadanju.


Vodostaji na Velikoj Moravi su u porastu, a na Južnoj i Zapadnoj Moravi su u stagnaciji i blagom opadanju, navedeno je u saopštenju.

Tokom prethodna dva dana, Beli Timok poplavio je više stotina objekata i oranica na periferiji Zaječara, u naseljima Višnjar, Muljak, Gojkova jaruga i Izvorski put, kao i u selima u priobalju Timoka.

Do sada je evakuisano 36 osoba, od toga sedmoro dece. U zaječarsku bolnicu smešteno je privremeno 13 osoba.

Pomoć poplavljenim domaćinstvima

Potpredsednik Vlade i ministar ekonomije Mlađan Dinkić najavio je u Nišu da će stanovništvu ugroženih gradova i sela od poplava u narednom periodu biti obnovljeno pokućstvo domaćih proizvođača.

Dinkić je rekao da će najpre posetiti Zaječar i da je sa tamošnjom lokalnom samoupravom dogovoren kredit za obnovu pokućstva koji će biti otplaćivan u naredne tri godine.

Ovo je model koji će biti primenjen i u drugim gradovima i lokalnim samoupravama, naveo je ministar i dodao da je to način da se pomogne stanovništvu čija su domaćinstva poplavljena, ali i domaćim proizvođačima.

Dinkić je kazao da je ovo kratkoročna mera, a dugoročno bi značilo regulisanje vodotokova u okviru Javnog preduzeća "Srbija šume", kako se ovakve situacije više ne bi ponavljale.

Južna Morava izlila se na tromeđi aleksinačke, kruševačke i ražanjske opštine. Poplavljeno je 70 kuća i oko hiljadu hektara obradivih površina. Pored Vitkovca i Donjeg Ljubeša, situacija je kritična u mestu Đunisi.

Voda se, inače, polako povlači iz ugroženih područja u leskovačkom kraju. Najteža situacija i dalje je u prigradskom naselju Bobište gde je pod vodom još 150 kuća. Ipak, stanje je mnogo bolje nego pre dva dana.

Vatrogascima u Leskovcu u pomoć su došle kolege iz Jagodine, Niša i Beograda. Voda se pumpama za sada izbacuje samo još iz dvorišta.

Situacija je mnogo bolja selima južnog Pomoravlja u kojima je Krizni štab Leskovca proglasio vanrednu sitauciju.

Podzemne vode pokrenule klizišta

I u kraljevačkom kraju sve reke se postepeno povlače u korita, ali su podzemne vode pokrenule klizišta.

Operativne ekipe svakodnevno su na terenu i prate, pre svega epidemiološku situaciju zbog izlivanja kanalizacije.

Na izvorištu Krupac kraj Pirota zbog obilnih kiša došlo je do zamućenja pijaće vode, zbog čega se ne preporučuje njeno korišćenje.

Zbog visokog vodostaja reke Banjštice, u Vranju je pukla glavna vodovodna cev, pa je 60.000 stanovnika bez vode za piće već treći dan.

Predrag Marić načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije, izjavio je za da se i narednih dana očekuju padavine, i da su već sada u nekim mestima uvedene vanredne mere zaštite, kako bi se pre svega zaštitili ljudi.

2024 © - Vesti online