Petak 23.04.2010.
11:13
Tanjug

Ustavni sud nenadležan za duple funkcionere

Verica Barać

"Ustavni sud samo određuje jesu li odredbe zakona ili ceo zakon u skladu sa Ustavom Srbije, ali ne određuje, da li je neki poslanik u sukobu interesa, jer to radi Agencija za borbu protiv korupcije", izjavila je Baraćeva za novosadski list "Nacionalni građanski".

Ona je dodala da bi bilo pravno apsurdno da Agencija ne radi svoj zakonom propisani posao, nego da čeka šta će joj Ustavni sud odrediti.

"Agencija mora doneti rešenje o svakom pojedinačnom slučaju poslaničkog sukoba interesa. Naravno, rešenje može biti nezakonito i stoga su poslanicima na raspolaganju pravni lekovi, odnosno žalbe na druog i trećem stepenu suda", konstatovala je Baraćeva.

Poslanici iz većinske vladajuće poslaničke grupe "Zajedno za evropsku Vojvodinu" u vojvođanskom parlamentu, njih 19, doneli su nedavno odluku da se neće odreći nijedne od javnih funkcija koje obavljaju pored poslaničke dok se o tome ne izjasni Ustavni sud.

Ti pokrajinski poslanici, osim poslaničke plate i dodatka, primaju i novčane naknade za istovremeno obavljanje funkcija gradonačelnika, predsednika opština, predsednika ili potpredsednika skupština opština, a imaju primanja i kao članovi brojnih upravnih odbora, direktori domova zdravlja... 

2024 © - Vesti online