Subota 21.02.2015.
08:41
Blic.rs

"Bilo je samo pitanje vremena kada će nas Rusi pregaziti"

Fonet/AP
Ukrajinski vojnice se povlače

Ono zbog čega je Debaljcevo toliko bitno je njegov položaj, s obzirom da se nalazi na pola puta između dva ključna grada pod kontrolom proruskih snaga, Donjecka i Luganska.

Nakon dva dana borbi, ukrajinski vojnici su jednostavno bili nadjačani i primorani na povlačenje, čime su proruskim pobunjenicima faktički prepustili poslednju tačku otpora na istoku zemlje.

Poručnik Juri Brekarija izjavio je za "Volstrit Džurnal" da su vojnici pod njegovom komandom u Debaljcevu "živeli kao hobiti", i krili se u rovovima u kojima su provodili maltene sve vreme.

- Bilo je samo pitanje kada će nas Rusi sravniti sa zemljom. Udarili su na nas tolikom silinom da su se i rovovi tresli - priznao je poručnik.

Vojnik Igor Nekrasov rekao je britanskom "Gardijanu" da je borba u Debaljcevu "bila poput ludnice".

- Iznenadili su nas u pola noći, pucali su nasumice, samo da bi nas držali budnima. Radili su to čitave noći. Ujutru su krenuli sa napadima, u talasima. I tako tri nedelje - izjavio je vojnik.

- Rusi su nas jednostavno nadjačali na svakom polju, i moram priznati da smo imali sreće što smo izvukli živu glavu - možda je i najbolje opisao odnos snaga u Debaljcevu poručnik Brekarija.

2024 © - Vesti online